Een prins uit de koninklijke familie van het ministaatje Liechtenstein wordt volop beschuldigd voor het neerschieten van Europa’s grootste beer. Voor het doodmaken van deze beer had de prins geen jachtvergunning. Men spreekt van grote schande en het riekt naar trofeejacht.
17-jarige beer
Volgens twee natuurorganisaties uit Roemenië en Oostenrijk is Prins Emanuel van Liechtenstein verantwoordelijk voor het neerschieten van Arthur, een 17-jarige mannelijke bruine beer die in een beschermd gebied midden in Karpaten (hooggebergte in Midden-Europa) leefde. Arthur werd al vele jaren gespot en was volgens zeggen de grootste wilde beer van Europa. De prins zou in maart van de Roemeense ministerie van Milieu een vierdaagse jachtvergunning hebben ontvangen voor een bedrag van 7.000 euro om een gevaarlijke vrouwelijke beer af te schieten. Dit dier veroorzaakte schade aan boerderijen in de Roemeense gemeente Ojdula en moest op laste van de autoriteiten worden gedood. Volgens de natuurorganisaties in een verklaring:
“Maar de prins schoot in werkelijkheid niet het probleemdier dood, maar een mannelijk exemplaar dat ver in het bos woonde en nog nooit problemen had veroorzaakt. Arthur wordt al vele jaren geobserveerd door de boswachter in het gebied en stond bekend als een wild exemplaar, dat niet gewend was aan de aanwezigheid van de man en de voedselbronnen die hij aanbood.”
The killing of a 17-year-old bear called Arthur has set off a wave of anger in Romania. Two environmental groups accused Prince Emanuel von und zu Liechtenstein of killing the bear. https://t.co/vMfe0bYhno
— The New York Times (@nytimes) May 8, 2021
Jachttrofee
Volgens Gabriel Paun, president van de non-gouvernementele organisatie Agent Green:
“Ik vraag me af hoe de prins een vrouwelijk exemplaar dat dichtbij dorpen leefde, kon verwarren met het grootste mannetje in het land dat diep in het bos woonde.”
Paun vermoedt dat de prins niet kwam om het vrouwtje af te schieten, maar om de 17-jarige beer te doden zodat hij de grootst mogelijk jachttrofee op de muur kon hangen. De bruine beer is een beschermd diersoort in Roemenië en het ‘trofee jagen’ is sinds 2016 verboden. In sommige gevallen wordt er een uitzondering gemaakt. Als een beer ernstige schade aanricht of levensbedreigend is voor de mens, mogen ze worden afgeschoten. Ann-Kathrin Freude, campagnecoördinator van natuurorganisatie VGT, vindt dat de jacht compleet verboden moet worden:
“Anders dreigt de diersoort in gevaar te komen, zoals in het grootste deel van Europa is gebeurd. Het is een schande voor Oostenrijk dat prins Emanuel van een uitzondering gebruik heeft gemaakt om deze prachtige beer te doden.”
Ann-Kathrin Freude, campaign coordinator of VGT: “Trophy hunting must be outlawed [with no exceptions]. Otherwise, conflicts will escalate, and the species will be endangered, as has happened in most of Europe…” @BenGoldsmith @benedictallen https://t.co/1ftfSkmchW
— Jo Cartmell #RewildTheEarth 🍃💚🍃 (@WaterVole) May 6, 2021
Koninklijke jachtlust
De prins van Liechtenstein is geen uitzondering op de regel voor wat betreft de koninklijke families. In de afgelopen jaren hebben vele schandalen de revue gepasseerd over de jachthobby van leden van koningshuizen. Destijds lag oud-koning van Spanje Juan Carlos zwaar onder vuur. Zijn erevoorzitterschap van het Wereld Natuur Fonds werd afgenomen vanwege zijn reis naar Botswana waar hij op olifanten jaagde. Het lustige jachtgedrag van Juan Carlos is niet te verenigen met het doel van het WWF om kwetsbare diersoorten te beschermen, aldus het fonds.
Tijdens een vakantie in Rusland heeft de monarch van Spanje zijn baatzuchtige jachtdrift gebotvierd op de Russische dansbeer Mitrofan, die normaal gesproken bij een vakantiedorp toeristen amuseerde met kunstjes in ruil voor kliekjes. De beer is in een kooi naar een bosachtig gebied getransporteerd en daarna dronken gevoerd met een mengsel van honing en wodka. De ‘king’ doodde Mitrofan met één schot.
Het Nederlandse koningshuis is ook niet vrij te pleiten van plezierjachten. Er zijn jachtfoto’s uit de jaren vijftig opgedoken van wijlen prins Bernard. Op de beelden staat de prins met onder meer slagtanden van een olifant en de kop van een luipaard. Zeer tegenstrijdig is dat prins Bernhard bij de oprichting van het Wereld Natuur Fonds in 1961 als voorzitter werd gevraagd. Net als haar vader is prinses Beatrix erg begaan met het WNF. Vader en dochter bleven beide fervent jagers. In 2001 werd destijds koningin Beatrix afgezet als beschermvrouwe van de Dierenbescherming vanwege de plezierjachten op het Kroondomein. Nog steeds zijn er felle discussies gaande over deze landgoederen (in eigendom van de staat) omdat ze in het jachtseizoen voor drie maanden op slot gaan voor koninklijke jachten. Want ook koning Willem-Alexander blijkt niet vies te zijn van een jachtpartij en komt hij er openlijk voor uit dat het een hobby is.
De Tweede Kamer wil dat de regering openheid geeft over subsidie van Kroondomein het Loo.
Want het Kroondomein sluiten voor de jacht, terwijl dat helemaal niet mag volgens de subsidieregeling? Dat klopt niet.
145 van de 150 Kamerleden stemden voor de motie van de @PartijvdDieren! https://t.co/D8ar0ohSKT pic.twitter.com/19eFzBJ1Mm— Frank Wassenberg (@WassenbergFrank) January 27, 2021
Van oudsher was het jagen voor mannen die veel geld en tijd hadden al een vorm van vermaak. De jachttrofeeën zorgden voor veel aanzien en het was een gelegenheid om met geld te pochen en om de mannelijkheid en kracht te tonen. Deze jachtrituelen zijn tot op de dag van vandaag helaas nog steeds de streel voor de ego van de ‘gegoede klasse’.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jessica Slotman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?