Volgens een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) was 2020 één van de drie warmste jaren ooit gemeten. Volgens VN-secretaris António Guterres betekent dit dat de wereld door klimaatverandering aan de ‘rand van de afgrond’ staat.

Opwarming sleept wereld naar de rand van de afgrond
Opwarming van de aarde sleept de wereld naar de rand van de afgrond | Foto: publiek domein

Guterres reageerde hier op het VN-rapport van de WMO, waarin staat dat 2016 het warmste jaar ooit was, gevolgd door 2019 en 2020. Het was in 2020 gemiddeld zelfs 1,2 graden warmer dan in de pre-industriële periode van 1850 tot 1900. Andere schokkende conclusies uit het rapport zijn dat het decennium van 2011 tot 2020 de warmste ooit gemeten is en dat de zes jaar sinds 2015 de warmste zes jaar ooit waren.

Wereldwijde ontregeling

Als gevolg van de opwarming zijn er afgelopen jaar opmerkelijk veel weerrecords verbroken. Een daarvan is de 54,4 graden Celcius die gemeten is in de Death Valley in Californië; de hoogst bekende temperatuur in het gebied in ten minste 80 jaar. Ook is er een historisch hoge temperatuur van 38 graden boven de poolcirkel gemeten en waren er in 2020 meer orkanen dan ooit.

Opwarming sleept wereld naar de rand van de afgrond
Sproeien in de zomer wordt steeds vaker verboden wegens watertekort | Foto: Henk Monster/Wikimedia

De opwarming van de aarde had onder andere bosbranden, droogte, overstromingen en smeltende gletsjers tot gevolg. Als de opwarming versneld aanhoudt, zullen dit soort rampen in de toekomst alleen maar vaker voorkomen. Ook vreest de organisatie dat de sociaaleconomische gevolgen catastrofaal zullen zijn. De opwarming zal namelijk zorgen voor massamigratie, voedselschaarste en -onzekerheid, en schade aan land- en mariene ecosystemen.

Opwarming sleept wereld naar de rand van de afgrond
Dood land | Foto: publiek domein

Ongelijkheid

Ook zal de wereldwijde ongelijkheid alleen maar toenemen. De gebieden die het meest geraakt zullen worden,zijn de landen dichtbij de evenaar, die nu al economisch het meest kwetsbaar zijn. Dit, terwijl het vooral de rijkere, westerse landen zijn geweest die voor de grootste vervuiling en schade hebben gezorgd.

De WMO spreekt dan ook van een ‘dubbele klap’ in 2020, omdat de gevolgen van de opwarming in combinatie met de ontregeling door COVID voor enorme schade hebben gezorgd in zogeheten Global South-landen. De economische vertragingen die veroorzaakt werden door de pandemie, zoals het verminderde vliegverkeer, autoverkeer en de afname van de wereldwijde productie, hebben volgens de WMO echter geen rem gezet op de versnellende opwarming van de aarde.

Opwarming sleept wereld naar de rand van de afgrond
Foto: publiek domein

Aan de rand van de afgrond: geen tijd te verliezen

Volgens Guterres is er dan ook ‘geen tijd meer te verliezen’ en moeten landen onmiddellijk stappen gaan nemen om in 2050 klimaatneutraal te zijn:

“Het klimaat verandert en de impact is nu al te kostbaar voor mens en planeet. Dit is het jaar van actie.”

Het is namelijk absoluut noodzakelijk dat we doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs gaan halen om ook in de toekomst een veilige en leefbare aarde te garanderen voor iedereen.

Opwarming sleept wereld naar de rand van de afgrond
Foto: publiek domein

Op 22 en 23 april vindt er opnieuw een (digitale) klimaattop plaats, dit keer geleid door de Verenigde Staten. Dit is een belangrijke ontwikkeling, omdat de Verenigde Staten onder Trump’s bewind in 2019 nog uit het klimaatakkoord stapten. Joe Biden heeft al aangekondigd om ambitieuze emissiedoelen voor 2030 voor zichzelf en voor anderen te willen zetten. Dit is goed nieuws, omdat het van uitermate belang is dat de Verenigde Staten, als grootste vervuilers, meevechten om klimaatverandering te bestrijden. Het is nu de laatste kans om, in licht van de afgrond waarboven we zweven, de aankomende doelstellingen daadwerkelijk te halen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner