Twee van de grootste modehuizen in de wereld, Alexander McQueen en Balenciaga, hebben na jaren van protest besloten om geen bont meer te gebruiken. Vanaf komend seizoen zullen er dus geen dode dieren meer te zien zijn op hun catwalk.
Al jaren is er een discussie aan de gang in de modewereld. Het gebruik van bont, moet dat kunnen of is het niet meer van deze tijd? Nu hebben het luxe merk Alexander McQueen en het Spaanse modehuis Balenciaga zich aangesloten aan het kamp dat hier nee op zegt. Beide modehuizen zijn bekende en invloedrijke iconen in de modewereld. Michelle Obama, Lady Gaga en Kate Middleton worden vaak gezien in de outfits van het eerstgenoemde modebedrijf.
.
Steeds meer modehuizen bontvrij
Balenciaga, bekend van de iconische schoenen, is vooral geliefd onder jongeren en wordt veel gedragen door bijvoorbeeld Beyonce en Kristen Stewart. Doordat deze twee modegiganten hun beleid hebben aangepast is er een einde gekomen aan het gebruik van bont door modehuizen in het Verenigd Koninkrijk. Geen enkel groot modebedrijf daar stemt nog in met deze ouderwetste handelswijze. Kitty Block, CEO van Humane Society International (HSI) zegt:
“Elke keer als een groot mode-imperium als Alexander McQueen en Balenciaga bontvrij wordt, geeft dat een duidelijk signaal af dat bont geen plaats meer heeft in een moderne samenleving.”
In 2015 startten Armani en Hugo Boss deze positieve trend naar een betere toekomst. Meer modehuizen volgden, zoals Prada, Gucci en Versace. Helaas blijven er nog een paar bedrijven achter, waaronder mode-icoon Yves Saint Laurent. Deze zal snel moeten volgen om bij te blijven in de harde modewereld. Er komen steeds meer bewegingen op gang die vechten voor een meer duurzaam en vegan beleid. Modeontwerpers zijn hierin opzoek naar een balans van humane productie en draagbaarheid van kleding. Daarin ziet de meerderheid geen plek voor de wrede manier waarin bont wordt geproduceerd.
.
De verzwegen realiteit
Voor elke bontkraag die geproduceerd wordt hebben minimaal één tot wel vier dieren de dood gevonden. Niet een vreedzame, natuurlijke dood, maar eentje die je niemand toewenst. Wasbeerhonden zijn het meest geschikt voor deze barbaarse kledingstukken. Deze mooie dieren worden opgesloten in kleine kooien, wat ze mentaal en fysiek niet aankunnen. Na zeven maanden worden ze, meestal door anale elektrocutie, gedood. Het gebeurt ook dat deze beestjes halfdood worden geslagen en nog leven als ze gevild worden voor hun vacht. In de kooien zitten de dieren met wel duizenden bij elkaar. Ze kunnen niet rennen, jagen of de wereld ontdekken. Vluchten kunnen ze niet, ondanks hun grote angst voor de mens.
Coyotes en vossen worden ook in het wild gevangen met klemmen, waar ze tot wel drie dagen in kunnen zitten. Soms lukt het een dier om te ontsnappen, maar dat gaat meestal ten koste van een staart of poot.
.
Illegaal modebeeld
In Nederland is de productie van bont in principe verboden. Nertsen mogen, door de uitbraak van corona, sinds het voorjaar van 2021 niet meer worden gefokt voor de productie van bont. Dat neemt niet weg dat de import van bont gewoon legaal is. In de wet staat dat bij de import van deze producten officieel dit op het etiket moet staan staan: ‘Bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’. Maar doordat er met de, vooral uit China geïmporteerde, geproduceerde producten wordt gesjoemeld, is dat geen garantie voor transparantie.
.
.
Er worden in China elk jaar ongeveer 2 miljoen honden en katten gefokt voor het maken van bont. Dat is in Nederland verboden, maar door de slechte regelgeving kan dat dus wel door de douane heen komen. AliExpress en Alibaba zijn daar grote voorbeelden van. Door de slechte invloed op het milieu is zelfs nepbont niet de oplossing. Daarom moeten we er alles aan doen om dit mode item uit het straatbeeld te verbannen. Alexander McQueen en Balenciaga hebben daar een grote stap ingezet. Want als het verdwijnt van de catwalk, volgt de straat altijd.
.
.
Weten welke merken helemaal bontvrij zijn? Om het makkelijk te maken heeft Bont voor Dieren een lijst gemaakt waar je dat kunt checken.
Bronnen:
- Animal Rights
- Bont voor Dieren
- Daily Mail
- Dierenbescherming
- Digital Spy
- Ranker
- RVO
- Vogue
- World Animal News
- Zie ook:
.
©AnimalsToday.nl Maury Senden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?