Dierenwelzijnsorganisatie WSPA (World Society for the Protection of Animals) vraagt sinds vorig jaar grootschalig aandacht voor het probleem van hondsdolheid. Hierbij proberen we overheden ervan te overtuigen om honden te vaccineren in plaats van preventief te doden. En met succes! Onlangs maakte het gemeentebestuur van de Bengaalse hoofdstad Dhaka bekend dat het doden van zwerfhonden in de strijd tegen hondsdolheid wordt verboden. Deze beslissing volgt op een succesvolle vaccinatiepilot in Cox’s Bazar, Bangladesh waarbij WSPA ruim 3.000 honden vaccineerde tegen hondsdolheid.
In veel ontwikkelingslanden wordt de bevolking bedreigt door met hondsdolheid besmette honden. De autoriteiten kiezen daarom vaak voor de ogenschijnlijk meest effectieve bestrijding: het massaal doden van al dan niet besmette zwerfhonden. Jaarlijks vinden daardoor zo’n twintig miljoen honden vaak op wrede wijze de dood, omgerekend zijn dit 38 honden per minuut. Het doden van honden stopt de ziekte echter niet, jaarlijks sterven er zo’n 55.000 mensen aan hondsdolheid. Grootschalige vaccinatieprogramma’s zijn de enige effectieve manier om hondsdolheid te bestrijden. Mens en dier zijn dan veilig.
Honden weer veilig in Dhaka
Ook in Bangladesh komt hondsdolheid nog veel voor. Uit angst voor deze ziekte werden honden in Dhaka met ijzeren staven doodgeknuppeld en puppy’s werden gedood door ze met hun kop tegen een muur te slaan. WSPA is daarom zeer verheugd met het verbod op het doden van honden dat nu in de stad van kracht is. Na het succes in Cox’s Bazar hoopt WSPA haar Red Collar vaccinatieprogramma nu ook in de rest van Bangladesh te kunnen uitrollen. WSPA vaccineert de honden en doet ze een rode halsband (red collar) om, zodat iedereen kan zien dat ze geen gevaar meer vormen. Vanwege de behaalde successen gaat WSPA haar campagne in 2012 uitbreiden naar het Indonesische eiland Nias, de Filipijnse hoofdstad Manilla en andere delen van Bangladesh.
Over WSPA
World Society for the Protection of Animals (WSPA) zet zich in voor een wereld waarin dierenwelzijn ertoe doet en wreedheid tegen dieren niet meer bestaat. WSPA is actief in meer dan vijftig landen om te zorgen dat dieren worden behandeld met respect en mededogen. We hebben raadgevende status bij de Raad van Europa en werken samen met nationale overheden en de Verenigde Naties.
Bron: WSPA
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
dit is goed nieuws,hopelijk volgen andere landen ook nog.