De rechtbank in Den Haag heeft het verdere afschot van damherten in de Hoeksche Waard voorlopig stilgelegd in afwachting van een rechtszaak. Vorig jaar gaf de provincie Zuid-Holland opdracht tot afschot van 39 damherten, omdat ze schade aan de landbouw zouden veroorzaken en naar zeggen een bedreiging vormden voor de verkeersveiligheid. De rechtbank heeft dit besluit geschorst, mede naar aanleiding van een recente petitie die 3000 keer werd ondertekend.

Afschot damherten Hoeksche Waard voorlopig stilgelegd
Afschot damherten Hoeksche Waard voorlopig stilgelegd | Foto: publiek domein

Sinds 1 januari zijn volgens RTV Rijnmond al 12 van de 39 damherten afgeschoten, tot grote ontzetting van de tegenstanders. Er worden vraagtekens gezet bij het afschieten van de 12 herten omdat bekend was dat er een rechtszaak zou volgen, aangespannen door Animal Rights en Fauna4Life.

Afschot voorlopig stilgelegd

Mede dankzij de petitie die half januari werd gestart heeft de rechtbank in Den Haag het afschot stilgelegd, in afwachting van een definitief oordeel van de rechter. Wanneer die zitting plaatsvindt is vooralsnog onbekend, maar de verwachting is dat er nog maanden overheen kunnen gaan eer een uitspraak volgt. Indiener van de petitie Ray de Boon zegt tegen RTV Rijnmond:

“Waarom al schieten als je weet dat er een rechtszaak komt? Was het zo nodig?”

De Boon wil meer weten over de keuzes die gemaakt zijn bij het afschieten van de 12 herten:

“Is er lukraak geschoten of zijn de zwakkeren ertussenuit gehaald? We gaan het uitzoeken! We blijven strijden voor de rest van de roedel.”

Naar verluidt heeft De Boon medio maart overleg met de provincie Zuid-Holland over de kwestie. In het voorjaar mag er hoe dan ook niet geschoten worden vanwege mogelijke drachtige hindes.

Afschot damherten Hoeksche Waard voorlopig stilgelegd
Damhert hinde met jong | Foto: publiek domein

Ontsnapt of…?

Rond het jaar 2000 zou een aantal damherten ontsnapt zijn en zich hebben gevestigd en voortgeplant in de omgeving van Strijen en Numansdorp. Wie de eigenaar was is onbekend, maar omdat het zou gaan om verwilderde damherten zijn ze niet bij wet beschermd. Hierdoor kon de provincie Zuid-Holland het besluit nemen om de herten allemaal af te maken. Animal Rights en Fauna4Life zijn echter niet overtuigd van het feit dat het om ontsnapte damherten gaat. Bovendien zijn ze van mening dat als de herten in de Hoeksche Waard ooit ontsnapt zijn ze na 20 jaar als wilde dieren beschouwd kunnen worden. Het gedrag van de damherten laat dat ook zien; dat wijkt in niets af van hun wilde soortgenoten. Animal Rights wijst er bovendien op dat elk wild damhert in Nederland een nakomeling is van ooit ontsnapte of uitgezette exemplaren.

Afschot damherten Hoeksche Waard voorlopig stilgelegd
Damhert (m) | Foto: publiek domein

Juridisch onderscheid

Pauline de Jong van Fauna4Life legt uit waarom het besluit tot afschot rammelde, los van het feit dat er dieren onnodig gedood worden:

“Het gaat hier om een juridisch onderscheid, maar dit onderscheid is belangrijk, omdat er bij het afschot van inheemse beschermde diersoorten aan meer voorwaarden moeten worden voldaan, zoals het overwegen van alternatieve maatregelen. Deze voorwaarden legt de provincie nu zonder pardon naast zich neer.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR