Herinner je de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos nog? Het uit zijn voegen gegroeide kamp ging in september vorig jaar in vlammen op, waardoor duizenden mensen het kleine beetje bezit dat ze hadden verloren. In het kamp woonden ook dieren. Verschillende dierenhulporganisaties sloegen de handen ineen en kwamen direct in actie.
Gerbien Fricke, oprichtster van GaGa Animal Care Lesbos, hoorde het nieuws via de telefoon:
“Het eerst dacht ik aan die arme mensen en kinderen, maar meteen daarna aan de dieren. Op mijn telefoon zag ik de eerste beelden en ja, daar zaten ook vreselijke beelden bij van verbrande dieren. Het was me meteen duidelijk dat snelle actie keihard nodig was om te redden wat er te redden viel.”
Op zoek naar informatie om de situatie in kaart te brengen belde ze al haar contacten op het eiland. Hieruit kwam een groepsapp voort, en via die app meldden ze verlaten en rondzwervende dieren, en wisselden ze informatie en nieuws met elkaar uit. Ook was er veel overleg over hoe de dieren het beste konden worden gevangen, geholpen en ondergebracht.
Eerst de gewonde en verminkte katten
In eerste instantie ging het vooral om gewonde en verminkte katten, die honger hadden en gevoerd moesten worden. Toen er nog mensen in het kamp waren, konden ze eten vinden bij de vuilnisbakken of ze kregen voer. Nu was er niets meer te vinden.
Vrij snel kwam de hulp goed op gang, er werd geld ingezameld en iedere dag gingen lokale vrijwilligers naar het kamp op zoek naar dieren in nood. Gerbien:
“Ik heb enorme bewondering voor de vrijwilligers en locals die zich hebben ingezet voor deze dieren. Het is een gigantische klus geweest. Je ziet hier de enorme waarde van de intensieve en jarenlange samenwerking op het eiland van de dierenwelzijnsorganisaties, die elkaar ook in zo’n situatie snel weten te vinden en snel in actie konden komen.”
De honden van GaGa Animal Care
GaGa Animal Care richtte zich op de achtergelaten honden. Een behoorlijke extra opgave voor de hondenopvang, die op bijna twee uur rijden van kamp Moria ligt en normaal gesproken de handen al vol heeft aan de zwerfhonden uit de eigen regio. Maar goed, de nood was hoog, dus Gaga nam een tiental volwassen honden op. Die waren er verschillend aan toe, sommige waren bang, andere waren juist sociaal en wilden graag spelen en ravotten. De meeste hebben inmiddels een goed tehuis gevonden.
Moeder met pups uit Moria
Via het netwerk hoorde Gaga van een zwangere hond die zich in het kamp ophield. Gerbien:
“Van een lokaal contact hoorde ik over een zwanger teefje. We zijn haar gaan zoeken, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Ze verbleef in het vluchtelingenkamp en daar konden we niet zonder meer naar binnen, daar is toestemming voor nodig van de politie. Bij een van de politieposten vonden we haar, en gelukkig was ze goed toegankelijk, ze werd zelfs door de agenten gevoerd. Ze was inmiddels bevallen en had haar pups goed verstopt in een greppel. Zodra we ze hadden, hebben we het hele gezin naar een veilige plek gebracht voor medische controle en de vaccinaties. Dat moeten we altijd doen voordat honden naar de opvang komen, want je moet er niet aan denken dat ze ziektes, zoals parvo, bij zich dragen. In een opvang met tegen de honderd dieren zou dat een ramp betekenen. De moeder is opgenomen in een gezin op Lesbos, en de speelse, vrolijke puppybende is herplaatst in gezinnen in Nederland.”
Over GaGa Animal Care
Gaga Animal Care is opgericht door Gerbien Fricke. Zij is al ruim 20 jaar actief op Lesbos, en samen met een team van vrijwilligers in Griekenland en Nederland, werkt ze aan verbetering van het lot van honden op het eiland. Naast opvang, verzorging en zorgvuldige (her)plaatsing, organiseren ze ook sterilisatie-programma’s. In 2020 werden 264 honden opgevangen.
Gaga Animal Care is afhankelijk van donaties en vrijwilligers voor verzorging, vluchtbegeleiding en gastgezinnen. Wil je helpen, kijk dan even op hun website.
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?