Fransen die een nieuw huisdier willen aanschaffen moeten voortaan een certificaat ondertekenen, om aan te tonen dat ze de verantwoordelijkheden van de aankoop begrijpen.
Kopers van huisdieren in Frankrijk zullen binnenkort een ‘certificaat van overeenstemming’ moeten ondertekenen om er zeker van te zijn dat ze zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden van het bezit van huisdieren. De Assemblée Nationale heeft woensdag gestemd over een nieuwe wet op dierenmishandeling en daarbij is het plan voor een certificaat goedgekeurd, op voorspraak van de parlementsleden Loïc Dombreval en Laëtitia Romeiro Dias.
De exacte inhoud van het certificaat – in het Frans ‘certificat de connaissance’ genoemd – zal bij regeringsbesluit worden bepaald. Waarschijnlijk worden de verantwoordelijkheden van de eigenaren ten aanzien van de verzorging van het huisdier, de behoeften aan voedsel en lichaamsbeweging en de mogelijke kosten van voedsel en veterinaire zorg vermeld. Het zal daarbij worden afgestemd op de ‘specifieke behoeften van de soort’.
Certificaat gaat impulsaankopen tegen
Iedereen die voor de eerste keer een huisdier aanschaft moet het certificaat ondertekenen en iedereen die een huisdier verkoopt moet er ook voor zorgen dat de toekomstige eigenaren hebben getekend. Mensen die een huisdier nemen en al een vergelijkbaar dier in huis hebben hoeven niet opnieuw te tekenen. Minister van Landbouw Julien Denormandie zegt dat het certificaat bedoeld is om toekomstige eigenaren bewust te maken van wat het kopen van een dier werkelijk betekent en om impulsaankopen te vermijden.
Er lagen nog een ander voorstellen op tafel, namelijk het idee om toekomstige eigenaren te verplichten een cursus huisdierverzorging te volgen, of een vergunning in te stellen om een huisdier te mogen hebben. Deze plannen werden echter niet omarmd. Als gevolg hiervan waarschuwt parlementslid Julien Aubert:
“Pas op dat het certificaat niet zomaar een symbolisch papiertje wordt, of weer gewoon een nieuw stuk bureaucratie.”
Online verkoop verbieden
In het wetsvoorstel waren ook voorstellen opgenomen om de online reclame en verkoop van huisdieren via niet-gespecialiseerde websites te stoppen, maar daar werd helaas niet voor gestemd.
.
Karen’s blog: Aangifte tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid dierenmishandeling
.
Momenteel hebben Fransen die huisdieren verkopen al een aantal verantwoordelijkheden. Zo moeten ze een veterinair certificaat en een overdrachtscertificaat (attestverklaring) overhandigen. Maar er was nog geen certificaat dat de toekomstige eigenaar ertoe dwingt na te denken over de verantwoordelijkheden die horen bij de zorg voor een huisdier.
Dierenbezit in Frankrijk
Het bezit van huisdieren is populair in Frankrijk. Samen bezitten de Fransen negen miljoen honden, 15 miljoen katten en een miljoen paarden en ezels. Helaas heeft Frankrijk ook de twijfelachtige eer het Europese land te zijn met het hoogste niveau van gedumpte huisdieren. Elk jaar worden meer dan 200.000 huisdieren achtergelaten, waaronder 100.000 katten en honden.
Meer onderwijs nodig
Dierenwelzijnsorganisaties hebben opgeroepen tot verdergaande maatregelen om huisdieren te beschermen. Muriel Arnal, voorzitter van dierenwelzijnsvereniging One Voice:
“We moeten het onderwijs verbeteren en mensen aanraden hun huisdieren in een dierenopvang achter te laten als ze er niet meer voor kunnen zorgen, in plaats van het dier achter te laten op het platteland. En we moeten de oorzaken van het probleem aanpakken, in plaats van de gevolgen. Als we de gevolgen eenmaal hebben ingezien is het te laat. Als iemand een dier in de steek laat, doet hij dat zelden met plezier. Het geeft aan dat ze een fout hebben gemaakt en dat ze beseffen hoeveel verantwoordelijkheid een dier vergt.”
Een huisdier neem je niet alleen omdat het zo leuk lijkt of als vertier tijdens de lockdown. Ook zijn dieren niet geschikt als cadeautje:
“In Frankrijk geloven we nog steeds in de mythe van een kitten als kerstcadeau, zonder na te denken dat we er dan de komende 13 jaar voor moeten zorgen.”
Bron:
- The Connection
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dit lijkt mij een heel goede ontwikkeling die ook in andere landen, waaronder Nederland, navolging zou moeten krijgen.
Het is inderdaad wel zaak om te zorgen dat het niet een symbolisch papiertje wordt of een stukje extra bureaucratie.
Jammer dat het verhandelen van dieren via advertentiesites niet verboden is geworden.