Duitsland neemt als eerste land ter wereld concrete maatregelen tegen het doden van mannetjeskuikens. Vanaf 2022 wordt het verboden om de dieren te doden. Pluimveehouders moeten dan voor de geboorte vaststellen of het kuiken mannelijk of vrouwelijk is. Op dit moment worden jaarlijks miljoenen haantjes gedood als ‘bijproduct’ van de eierindustrie.
Belangrijke stap
De Duitse regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat een einde moet maken aan het doden van mannetjeskuikens in de pluimvee-industrie. Het verbod geldt vanaf 2022. Volgens de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, is dit “een belangrijke stap voor het dierenwelzijn.”
Bovendien verplicht het wetsontwerp pluimveehouders vanaf 2024 methoden te gebruiken die het geslacht van het kuiken voor de geboorte vaststellen. Binnenkort moet de wetgeving goedgekeurd worden in de Bondsdag.
Versnipperd of vergast
Bij pluimveebedrijven worden haantjes kort na de geboorte gescheiden van hennetjes. Haantjes zijn voor pluimveehouders economisch niet winstgevend: ze produceren geen eieren en leveren ook minder vlees op. Daarom worden ze als jong kuiken versnipperd of vergast. Wereldwijd komen jaarlijks vijf miljard kuikens op deze treurige wijze om het leven. In Nederland is de shredder al een aantal jaar verboden, maar worden wel zo’n veertig miljoen mannetjes vergast. Ook in Duitsland worden jaarlijks tientallen miljoenen haantjes gedood.
Alternatieven
Dierenwelzijnsorganisaties voeren al langere tijd campagne om een einde te maken aan dit dieronvriendelijke gedrag. Boeren beweren altijd dat er geen praktisch, haalbaar en diervriendelijk alternatief is. Volgens de regering klopt dit niet: er zijn verschillende technieken die boeren kunnen gebruiken om het geslacht van kuikens te bepalen voordat ze uitkomen. De afgelopen jaren heeft de regering hierin geïnvesteerd. “We hebben miljoenen euro’s geïnvesteerd in alternatieven om dierenwelzijn en economische efficiëntie samen te brengen,” zei Klöckner. Ze hoopt dat Duitsland een rolmodel wordt voor andere landen op dit gebied.
Een van deze alternatieven werd ontwikkeld door een Duits bedrijf. Met een laser wordt een zeer klein gaatje gemaakt om vloeistof uit een bevrucht ei te halen. Deze vloeistof wordt dan getest op de aanwezigheid van een vrouwelijk hormoon. Zo kan voor de geboorte het geslacht al worden vastgesteld.
Dierenleed
De Europese belangenorganisatie Foodwatch is kritisch. Foodwatch vindt de maatregel niet ver genoeg gaan omdat de industrie ook nog op andere manieren dierenleed veroorzaakt. Directeur Martin Rücker:
“Dit verandert absoluut niks aan het ondraaglijke lijden van legkippen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?