In Dunedin (Nieuw-Zeeland) is een drukke weg voor een maand gesloten om een zeldzame soort zeeleeuw en haar pup te beschermen. Zij verblijven op de golfbaan Chisholm Links en steken regelmatig de weg over om naar het strand te gaan. En dus besloot men tot een wegafsluiting.

Zeeleeuw en pup beschermd dankzij wegafsluiting
Zeeleeuw en pup beschermd dankzij wegafsluiting | Foto (illustratief): publiek domein

De gemeenteraad van Dunedin schreef het volgende in een Facebookbericht:

“We hebben John Wilson Ocean Drive de komende maand gesloten voor voertuigen, zodat een aantal speciale bewoners de weg veilig kunnen gebruiken. Je kunt het gebied nog steeds te voet of met de fiets bezoeken, maar geef de zeeleeuwen wel veel ruimte (minimaal 20 meter). Als je met de hond in de buurt bent, houd hem dan aan de lijn, want zeeleeuwen zijn moeilijk te herkennen.”

Zeeleeuw en pup beschermd dankzij wegafsluiting

Kwetsbare dieren permanent beschermen

Dunedin is de op een na grootste stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de havenstad wonen 120.000 mensen. Tijdens de zomermaanden worden regelmatig wegen afgesloten om dieren in het wild veilig te laten oversteken, maar meestal is dit voor een of twee dagen. De wegafsluiting van een maand werd aangemoedigd door de lokale bevolking. De meesten van hen dringen er bij de gemeente op aan om kwetsbare dieren in het wild permanent te beschermen. Zo schreef Gaylene Smith:

“Er mogen ook geen honden op het strand zijn. We moeten ons mooie zeeleven beschermen.”

Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen kunnen 200 kg wegen. Zij worden sinds 1993 in Dunedin en omgeving gebaard. Sinds de beschermingsinspanningen is het broedseizoen voor zeeleeuwen een vaste prik geworden in de zomermaanden. Dit jaar worden er zo’n 20 pups verwacht. De pups die in de stad zijn geboren, komen later weer terug om daar hun eigen pups te krijgen. De bevallingen vinden plaats langs snelwegen, in weilanden en boerderijen.
.

Zeeleeuw en pup beschermd dankzij wegafsluiting

Zeldzaamste zeeleeuwensoort

De Mãori zien zeeleeuwen als een taonga (dierbare) soort. Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen zijn bedreigde diersoorten en ze zijn een van de zeldzaamste zeeleeuwensoorten ter wereld. Zij worden vaak aangevallen door honden of zij jagen op mensen als ze te dichtbij komen. Volgens cijfers van het Department of Conservation zijn er slechts 12.000 Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen. Hun belangrijkste broedpopulatie neemt nog steeds af. De dieren worden bedreigd door ziekten, visserij, gebrek aan voedsel en menselijke invloeden. Golfbaan Chisholm Links schrijft het volgende op hun Facebook pagina:

“We hebben geluk dat we zeezoogdieren aan onze kustlijn hebben en we moeten de ruimte met hen delen, want dit is wat onze kustlijn zo uniek maakt!”

Voor de Covid-pandemie werden de dieren regelmatig gestoord door toeristen die te dichtbij de zeeleeuwen kwamen die op de stranden aan het zonnen waren. Zij maakten selfie’s en foto’s. In 2019 zorgde een voormalig gemeenteraadskandidaat voor ophef en woede van de media, toen hij een zeeleeuw met een jachtspeer stak, waarbij hij het dier ‘waanzinnig’ en ‘gevaarlijk’ noemde nadat het hem in het water had gevolgd. Hij had gezegd dat hij de zeeleeuw had neergestoken om zijn partner te beschermen, maar zijn daden werden veroordeeld. Volgens de lokale wetgeving kan iedereen die een zeeleeuw doodt, een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen of een boete van maximaal NZ $ 250.000 (€ 147.000).

Bronnen:

#GNvdD: Jonge zeeleeuw wordt vrijgelaten in Chili

©AnimalsToday.nl Jane Sauer