In de laatste dagen van zijn presidentschap bouwt Trump verder aan de muur die de zuidgrens van de Verenigde Staten moet afsluiten voor immigranten en drugs. Maar de muur doet nog iets anders. Het vormt een bedreiging voor de dieren die in de regio leven, en die toch al onder druk staan door jacht, stroperij en de lange afstanden die ze moeten afleggen om voedsel, water of een partner te vinden. Eén van die dieren is de jaguar.

jaguar
Trumps muur trekt streep door habitat jaguar | Foto: Pixabay

De grote inheemse katachtige was bezig aan een terugkeer naar het gebied na lange tijd te zijn weggeweest. De muur is een extra belemmering, en sommigen denken dat dit grote gevolgen zal hebben voor zijn voortbestaan. In het gebied waar de muur gebouwd wordt, leven naast de jaguar nog tientallen soorten (bedreigde) dieren, zoals lynxen, ocelots, poema’s, pekari-varkens en grijze wolven. Niet al deze soorten hebben last van de muur, bijvoorbeeld omdat zij zich niet over grote afstanden bewegen of afhankelijk zijn van contact met hun Mexicaanse of Amerikaanse soortgenoten. Sommige dieren zijn klein genoeg om door de muur heen te komen via tunnels of windgaten, maar andere helaas niet.

Maar dit alles is niet van toepassing op de jaguar. Vanuit het zuiden verjaagd door afbraak in de Amazone en in het noorden afgesloten door een muur. “De muur zoals Trump die wil, betekent het einde voor de Jaguar in de VS”, verzuchtte een medewerker van natuurorganisatie Sierra Club al in 2017 op de Nederlandse radio.

Katachtige uit Latijns-Amerika

De jaguar of panter komt van oorsprong alleen in  Zuid- en Midden-Amerika voor, van Mexico tot aan het noorden van Argentinië. Hij is de grootste katachtige in het westen, en de op twee na grootste katachtige ter wereld. Tot aan de jaren 60 van de vorige eeuw werd er druk gejaagd op het dier, vanwege zijn mooie vacht, maar ook vanwege toenemende botsingen met boeren in het gebied.

Halverwege de jaren 90 dook het dier ineens op in noordelijker territorium, over de Amerikaans-Mexicaanse grens in de staat Arizona. Sindsdien zijn daar enkele individuen waargenomen. Het Sky Island grensgebied is cruciaal voor de jaguar en zijn prooidieren. Het ruwe bergachtige terrein is uitgestrekt, verlaten en vormt een verbinding tussen verschillende leefgebieden van de jaguar. Die voelt zich er als inheemse soort ook goed thuis. Dr. Neils van CATalyst, die de jaguarpopulatie in kaart brengt:

“Ze komen terug naar Sky Islands omdat het hun thuis is. Het enige dat wij moeten doen, is ze laten komen.”

En dat gebeurt dus niet. Sterker nog, sinds de start van de bouwwerkzaamheden in 2017 is het aantal waarnemingen van jaguars in het gebied drastisch afgenomen. El Jefe, de wereldberoemde mannetjes jaguar die al sinds 2011 wordt gevolgd en meerdere malen is waargenomen, en die zelfs een eigen wikipagina heeft, is al vier jaar niet meer gezien.

Daar komt nog bij dat Trump haast heeft gekregen met de aanleg van alle stukken muur waar hij nog tijd voor heeft. In nationale parken als Coronado Memorial en Buenos Aires wildlife refuge, beide in Arizona, wordt druk gekapt, gebouwd, water opgepompt en afval gestort. Voor de bouwvergunningen is gezorgd door uitzondering te verlenen op de ruim dertig wetten en verordeningen die het gebied moeten beschermen, waaronder nationale wetten ter bescherming van natuur en bedreigde diersoorten. Vrije doorgang in de Sky Islands lijkt voor nu te zijn behouden door de uitslag van de verkiezingen, al biedt dat geen garanties voor de toekomst.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée