De enige witte giraffe die zover bekend nog leeft, heeft een tracker gekregen om stropers af te schrikken. Het dier leeft nu in een beschermd gebied in het noordoorsten van Kenia.
GPS-apparaat
Het zeldzame dier heeft een GPS-volgapparaat gekregen om stropers op afstand te houden. Met de GPS kunnen natuurbeschermers de bewegingen van het mannetje in realtime volgen. Elk uur geeft het apparaat een update over de locatie van de giraffe. 8 november bevestigden natuurbeschermers de tracker aan een van de hoorns van de giraffe. De Ishaqbini Hirola Community Conservancy houdt toezicht op de natuur in het gebied, en nu ook op deze giraffe. Ze hopen met de tracker “het unieke dier te kunnen beschermen tegen stropers”.
Last known white giraffe fitted with GPS to protect it from poachers https://t.co/mA85dJfb1Z pic.twitter.com/L5hIi12PPM
— New York Post (@nypost) November 23, 2020
Leucisme
Het dier heeft een zeldzame genetische aandoening, leucisme. Deze aandoening zorgt voor een verlies in huidpigmentatie. Het is anders dan albinisme, waarbij helemaal geen melanine wordt geproduceerd. Zo hebben giraffen met leucisme wel donkere ogen, terwijl dieren met albinisme roze ogen hebben.
Hij is nu de laatste van zijn soort. Afgelopen maart doodden stropers zijn twee familieleden, een vrouwtje en haar zeven maanden oude kalf. Deze giraffen hadden een vergelijkbare witte huid. Hun dode lichamen werden gevonden in een beschermd gebied in het noordoosten van Garissa County in Kenia.
Helpen
Om te voorkomen dat deze laatste bijzondere giraffe ook wordt gestroopt, zal men het dier extra goed in de gaten houden. Zo wil de belangrijkste natuurbeschermingsorganisatie van het land, de Kenya Wildlife Society, helpen om het unieke dier te beschermen. Met de leefomgeving van het dier zit het volgens de manager van de lokale natuurbescherming wel goed: de weidegronden groeien goed en er is veel voedsel.
Witte giraffen
Witte giraffen werden voor het eerst in 2016 in Kenia gezien, ongeveer twee maanden nadat ze in Tanzania waren opgemerkt. In 2017 werden de moeder en haar kalf op camera in Garissa County in Kenia vastgelegd.
Giraffen leven in het wild in meer dan 15 Afrikaanse landen, waar ze worden gestroopt voor hun huid, vlees of lichaamsdelen. Volgens de African Wildlife Foundation is de giraffenpopulatie in 30 jaar tijd met ongeveer 40 procent gedaald. Deze daling komt grotendeels door de stroperij en illegale dierenhandel. De geschatte populatie wereldwijd is 68.293. De International Union for Conservation of Nature heeft de dieren gecategoriseerd als ‘kwetsbare soort’ op de Rode Lijst van bedreigde soorten.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?