Woensdagavond 11 november werd de grootste award in de proefdiervrije sector uitgereikt aan negen winnaars. Dit jaar werken voor het eerst drie van de negen winnaars, die het prijzengeld van 250.000 pond van de Lush Prize delen, aan big data projecten ontworpen om dierproeven te vervangen. Daarnaast zijn er voor het eerst twee winnaars van Nederlandse bodem: TPI Helpathon en Edoardo Carnesecchi van de Universiteit Utrecht.

proefdiervrije sector
Projecten Universiteit Utrecht en AMC winnen grootste award in proefdiervrije sector | Foto: Pixabay

De winnaars van Cambridge University, Universiteit Utrecht en een Onderzoeksinstituut in Milaan gebruikten allemaal computerdatabases om succesvol de toxiciteit van chemicaliën voor mensen te testen. Rob Harrison, Lush Prize Directeur

“De juryleden waren in het bijzonder enthousiast over het feit dat de nominaties bestonden uit een nieuwe lichting projecten die de cellulaire routes van toxische moleculen in hun datasets nabootsen. Deze combinatie van 21ste-eeuwse technologieën toonde misschien wel de grootste belofte tot nu toe voor een wijdverbreide vervanging van oudere en minder betrouwbare diermodellen op een wereldwijde schaal.”

De winnaars ontvingen hun prijs tijdens een online ceremonie op woensdagavond 11 november. De ceremonie volgde op een online conferentie over de vraag ‘Kan big data dierproeven vervangen?’, waar werd gesproken door wetenschappers, campagnevoerders en beleidsmakers van over de hele wereld.

De panelsessies van de conferentie zijn opgenomen en kunnen online worden bekeken. De awards worden ook als opname gearchiveerd op de Lush Prize-website.

De drie computationele winnaars waren:

–  Edoardo Carnesecchi

Universiteit Utrecht, Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) Nederland
An innovative software platform to assess chemical mixtures toxicity and exposure

– Het MIE Atlas Team
Cambridge University/Unilever, VK
In Silico Models to Predict Human Molecular Initiating Events

– Domenico Gadaleta
Computational Toxicology Unit – Mario Negri Institute for Pharmacological Research, Italië
Screening Based on Structure-Activity Relationships Predicting Molecular Initiating Eventsof Neurotoxicity

Andere winnaars van de 2020 Lush Prize waren:

 

TPI Helpathon

Een prijs van 50.000 pond werd uitgereikt aan de Nederlandse TPI Helpathon. Het TPI Helpathon-team is geselecteerd omdat het veel onderzoekers inspireert en helpt om hun onderzoek te herzien. Het prijzengeld wordt door het team gebruikt om de Helpathon-methode internationaal te verspreiden.

Een Helpathon, afgeleid van een hackathon, is een meerdaagse bijeenkomst met als doel mensen samen te laten komen tot innovatieve oplossingen rond maatschappelijke thema’s. Sinds 2018 organiseert het TPI Helpathon-team verschillende Helpathons rond het thema “proefdiervrij onderzoek”. Zo zijn verschillende onderzoekers uitgedaagd en ondersteund om hun onderzoek proefdiervrij uit te voeren.

Bron: