Wereldwijd ligt zo’n 14 miljoen ton vervuilende microplastics op de zeebodem. Deze deeltjes komen van de gigantische hoeveelheden afval die ieder jaar terechtkomen in de oceanen.
25 keer hoger
De hoeveelheid microplastics ligt 25 keer hoger dan uit eerdere studies bleek, volgens de CSIRO, het Australische overheidsagentschap voor wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers gebruikten een onderwaterrobot voor de metingen. De robot nam tot op 3.000 meter diepte monsters mee voor de zuidkust van Australië.
There is 14 million metric tons of microplastics sitting on the ocean floor, more than 35 times as much plastic than is believed to be floating on the surface, a new study suggests https://t.co/q4PpWCWzOD
— CNN (@CNN) October 10, 2020
“Ons onderzoek toonde aan dat de diepe oceaan een put is voor microplastics”, zei Denise Hardesty, hoofdonderzoeker van de studie. Hardesty:
“We waren verbaasd over de hoge hoeveelheid minuscule plastic deeltjes op een plek die zo afgelegen is.”
Hardesty roept naar aanleiding van het onderzoek op tot maatregelen tegen plasticvervuiling.
Drijvend afval
De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Frontiers in Marine Science, waarin ze zeggen dat op plekken waar veel drijvend afval is, ook meer microplastics op de zeebodem terechtkomen. “Het plastic afval dat in de oceaan drijft, ontbindt en eindigt als minuscule plastic deeltjes”, legde Justine Barett uit. Zij leidde het onderzoek.
Fataal
Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Grote stukjes plastic die ronddrijven in de zee breken af tot microplastics. De grootte maakt uit: een te groot stuk plastic eten de dieren niet snel op, maar kleine stukjes komen terecht in hun darmen. Dat wordt veel dieren, waaronder vissen als vogels, fataal.
Plasticvervuiling tast de vruchtbaarheid, groei en overleving van het zeeleven aan. De zeer kleine deeltjes zijn even groot als het voedsel dat het zoöplankton eet. Zoöplankton ondersteunt de voedselketen in zee en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het mondiale klimaat. Uit recent onderzoek blijkt dat in sommige wateren misschien meer microplastics dan zoöplankton zijn.
Nature spoiled. Plankton-sized plastic at the base of the marine food chain. You can see easily how it can be mistaken for food. Every inshore plankton sample I collect contains microplastic. @zeiss_micro pic.twitter.com/IODcSPEdst
— Dr Richard Kirby (@PlanktonPundit) September 24, 2019
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Onvoorstelbaar!
Het is bizar dat de zogenaamde wereldleiders vrijwel niets doen om de vervuiling en vernietiging van de aarde tegen te gaan.