Singapore heeft de afgelopen weken een grote partij in beslag genomen ivoor vernietigd. Hiermee wil het land een signaal afgeven aan stropers en illegale handelaren, dat handel wordt bestreden en in beslag genomen ivoor hen geen winst zal brengen.
Het gaat om een enorme partij van maar liefst 9.000 kilo slagtanden. Het grootste deel is afkomstig van een record inbeslagname uit 2019, toen de Singaporese autoriteiten een zending van 8.800 kilo ivoor uit Afrika onderschepten. Dit komt overeen met de slagtanden van zo’n 300 olifanten. De totale vernietigde partij vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 11,5 miljoen euro.
Ivoorhandel
De stadstaat Singapore mag dan klein zijn qua oppervlak, het is door zijn strategische ligging en belangrijke zeehaven een aantrekkelijk handelsknooppunt. Helaas geldt dat ook voor illegale handel in dieren en dierproducten, zoals ivoor dat in Afrika wordt geroofd en gretig aftrek vindt in landen als Vietnam, Thailand en de Filipijnen. De grootste afnemer is evenwel China, waar ivoor wordt verwerkt tot medicijnen, sieraden en ornamenten, zoals beeldjes en eetstokjes. In Japan bestaat helaas nog altijd een legale ivoorhandel, waar er een speciaal administratief stempel van wordt gemaakt.
Singapore
De regering van Singapore heeft de vernietiging van deze grote partij ivoor aangegrepen om een signaal te geven aan stropers en handelaren. Om de boodschap zo ver mogelijk te verspreiden, zijn de vernietigingswerkzaamheden gefilmd en online uitgezonden. Op de livestream was te zien hoe de slagtanden in een industriële steenvergruizer worden geworpen en tot kleine stukjes vermalen. Het gruis dat overblijft wordt ook nog verbrand.
.
Met de vernietiging van het ivoor beoogt de Singaporese National Parks Board te voorkomen dat het ivoor weer op de markt komt. Daarnaast hoopt men de handelsketen te verstoren. Singapore treedt hard op tegen deze illegale handel, in aanloop op het algehele ivoorhandelsverbod dat is aangekondigd per 1 september 2021. Vanaf die datum is alle handel in ivoor in Singapore verboden.
Verbod
Sinds 1989 is de internationale handel in ruwe ivoor wereldwijd verboden. Echter, met het oog op de toen al aanwezige ivoorvoorraad, bleef de handel in oud ivoor, van voor 1990, beperkt toegestaan en gereguleerd met vergunningen en licenties. Ook in Nederland gold tot 2018 dat oud ivoor voorzien van de geldige vergunning mocht worden verhandeld. Dierenbeschermers waarschuwden echter al langer dat het handhaven van een legale ivoormarkt de opsporing en bestrijding van de illegale handel ernstig bemoeilijkt. Naast gesjoemel met certificaten en vergunningen, was het ook niet ongebruikelijk om de ´oude voorraden´ op peil te houden met nieuw ruw ivoor, zodat de handel voortgang kon vinden en winsten geboekt.
China kreeg na een heftige lobby campagne in 2008 zelfs een ontheffing van het handelsverbod, wat in datzelfde jaar nog leidde tot de aankoop van 73 ton nieuw ivoor en het optuigen van de binnenlandse verwerkingsidustrie. Maar het tij is gekeerd, mede door het leed dat de olifanten wordt aangedaan en het feit dat de olifant in sommige landen dreigt uit te sterven, gaan veel landen toch over op een totaalverbod.
Een belangrijke stap werd gezet in 2015, toen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping gezamenlijk hun handtekening zetten onder een totaalverbod op import en export van ivoor. Voor China betekende dit verdrag het officiële einde van de door de staat gelegaliseerde ivoorindustrie en binnenlandse handel.
.
Illegale handel
Helaas hebben de handtekeningen van beide staatshoofden nog niet geleid tot het daadwerkelijk uitbannen van de handel en daarmee samenhangende stroperij. Nog steeds worden er alleen al in Afrika illegaal dagelijks zo´n 50 tot 100 olifanten afgeslacht om in onderdelen te worden verkocht. En dat is nog voordat corona toesloeg; de afwezigheid van toeristen heeft vermoedelijk geleid tot toename van stroopactiviteiten.
.
Gebrek aan toerisme verhoogt stroperij zwarte neushoorns in Botswana
.
Bronnen:
.
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?