Hoewel de Iberische lynx nog steeds de kritieke status heeft, is er reden voor hoop: in de afgelopen tien jaar is de populatie verdrievoudigd. Was de diersoort een decennium geleden met 94 exemplaren bijna uitgestorven in het wild, inmiddels zijn er 312 dieren geteld.
Ernstig bedreigd
De Iberische lynx is een zeer zeldzame katachtige, die alleen op het Iberisch Schiereiland voorkomt. Tien jaar geleden zag het er heel somber uit voor het voortbestaan en kreeg de kat de status ‘ernstig bedreigd’. Lynxen wonen in hoger gelegen gebieden, onder meer vanwege de opkomst van de landbouw. Maar wat voornamelijk zorgde voor de enorme daling in het aantal lynxen, was de ineenstorting van de konijnenpopulatie door virusziekten zoals myxomatose (een door mensen bewust verspreide ziekte die bijna altijd dodelijk is). Konijnen zijn de belangrijkste prooi voor lynxen en om de lynx te redden, moest dus ook de konijnenpopulatie worden verbeterd.
Hoop voor de lynx
Hoewel de Iberische lynx nog niet uit de gevarenzone is, is er tegenwoordig wel hoop volgens de directeur van het programma voor het herstel van de lynx in Andalusië, Miguel Angel Simón. In een paar jaar tijd is de situatie fors verbeterd. Het beschermingsproject is voor de zekerheid ook lynxen in gevangenschap gaan fokken, uit angst dat de diersoort helemaal zou uitsterven in het wild.
Voordeel bij behoud
De noodzakelijke bescherming van de lynx vanaf 2006 ging niet zonder slag of stoot. Boeren en jagers moesten er door de Andalusische regering van overtuigd worden dat het redden van de katten in ieders voordeel is. Het toerisme – mensen die graag een glimp willen opvangen van de lynx – en bijbehorende extra werkzaamheden door de bosbouw, betekenden extra banen in een regio waar de werkeloosheid hoog is.
Uitbreiding
Het conservatieprogramma krijgt steun van zowel de Andalusische overheid als de Europese Unie en werd onlangs voor de tweede keer geprezen als voorbeeldproject. Het beschermings-programma wordt nu uitgebreid naar de Extremadura, Castile-La Mancha en Murcia en ook naar Portugal. De EU financiert een fors deel van deze uitbreiding, met 40% van de benodigde 25 miljoen euro.
Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Zo’n twintig jaar geleden trof ik in een zeer moeilijk bereikbare grot in de Spaanse Pyreneeën, nabij Olot, een skelet aan van een Pardelllynx. Het dier was door z’n kop geschoten, de schedel was versplinterd en het dier had zich kennelijk in die grot teruggetrokken om te sterven. Het tijdstip waarop dat gebeurde kon ik niet inschatten, maar de Iberische Lynx leefde dus nog in die regio in tijden waarin vuurwapens gebruikt werden. Er zal veel op geschoten zijn…
Om een gezonde populatie te herstellen zal Spanje enorm veel bos en ruig gebied moeten aanleggen en dat gaat m.i. niet zo gauw gebeuren.
Z’n tanden en enkele skeletdelen heb ik overigens hier wel in een doosje zitten…