In 2011 was Australië in shock. De Australiërs maakten zich kwaad over de martelingen van geëxporteerd Australisch vee in de Indonesische slachthuizen. Uit beelden was te zien hoe runderen werden vastgebonden met touwen en onmenselijk geslacht. Uit nieuwe beelden blijkt dat de praktijken onverminderd doorgaan.
In 2011 toonde een Australische televisieprogramma beeldmateriaal waarop te zien was hoe de runderen werden behandeld op de slachtbank. Direct na dit programma kwam er een exportverbod van runderen voor 6 maanden. Dit werd al gauw opgeheven onder druk van onder andere economische belangen. Het exporteren van Australisch vee staat nog steeds ter discussie omdat dit vaak gepaard gaat onder barbaarse omstandigheden.
Animals Australia
De organisatie Animals Australia diende afgelopen vrijdag een klacht in bij het ministerie van Landbouw (DAWE). Zij leverden beelden aan als bewijs van de vermeende schending op het dierenwelzijn. Op deze beelden is te zien hoe verschillende Australische runderen worden vastgebonden met touwen en onmenselijk worden geslacht. Dit speelde zich af in twee erkende slachthuizen voor export in de Indonesische provincie Atjeh. Het beeldmateriaal werd verzameld tijdens de Islamitische offerfeest Eid-al-Adha eind juli en begin augustus, aldus Animals Australia. De beelden zijn niet openbaar gemaakt, maar naar verluidt worden de kelen van de runderen doorgesneden zonder verdoving. Glenys Oogjes, CEO Animals Australia:
“Dat Australische runderen in Indonesië nog steeds worden gedood door de verboden methode Mark 1, [dwangmatig] vastgebonden met touwen, zou voor iedereen in de vee-industrie van ernstige zorg moeten zijn.”
“It was deeply disturbing that slaughter practices exposed in 2011 are still being used in 2020"
Yet again, it's been left to Animals Australia — a charity — to police the live export industry. 😡 #BanLiveExport https://t.co/W5srpwTMsq
— Animals Australia (@AnimalsAus) August 12, 2020
In een verklaring aan de ABC zei Oogjes:
“Het is zeer verontrustend dat de slachtpraktijken uit 2011 die toen aan het licht kwamen, in 2020 nog steeds worden gebruikt.”
Dit gebeurt ondanks het door DAWE opgerichte Exporter Supply Chain Assurance System (ESCAS), dat bedoeld is om het transport en slacht te controleren op overtredingen. ESCAS ontstond naar aanleiding van het verbod op levend export-vee naar Indonesië in 2011. Oogjes:
“Het is heel duidelijk dat dit systeem de dieren niet effectief beschermt tegen brute behandelingen zolang er geen wettelijke sancties worden opgelegd.”
Schrijnende beelden
Sommige exporteurs van levend vee hebben de beelden gezien en één bedrijf heeft de handel met de betrokken faciliteiten al stopgezet, verklaart de Australian Livestock Exporters’ Council (ALEC), een organisatie die de export van levende veedieren vertegenwoordigt.
Slaughter of Australian cattle in Indonesia investigated after distressing video released https://t.co/ZVm5vNbqUr
— Guardian Australia (@GuardianAus) August 11, 2020
ALEC-topman Mark Harvey-Sutton zei dat de beelden ‘schrijnend’ waren. Snel werd er actie ondernomen om het vee te identificeren, wat vertraging opliep door het verwijderen van de oormerken. Volgens hem is het incident een ‘ongelukkige’ situatie en een uitzondering. Harvey-Sutton:
“Diverse video’s en een groot aantal foto’s, vastgelegd tussen 30 juli en 5 augustus, vertonen 10 runderen. Het leek op Australisch vee dat vastgebonden zat met touwen en waarvan de keel werd doorgesneden zonder voorafgaande verdoving.”
Economisch gewin
Begin juni oordeelde de federale rechtbank het uitvoerverbod van levend vee (opgelegd door de regering-Gillard in 2011) als ongeldig, grillig en onredelijk. De federale regering van Australië besloot onlangs niet in beroep te gaan tegen de federale rechterlijke uitspraak, ondanks de vrees dat dit de vrijheid van ministers om beslissingen te nemen, zouden kunnen beperken. Naar verwachting gaan de gedupeerden van dit tijdelijke exportverbod honderden miljoenen ontvangen ter compensatie.
Volgens diverse belangengroepen tonen de beelden duidelijk de wrede omgang met de dieren aan. Het neigt een battle te worden waarbij het economische gewin gaat winnen van het dierenwelzijn. Met in de hoofdrol de Australische runderen waarvan de kelen op een gruwelijke wijze worden doorgesneden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jessica Slotman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?