De korenwolf, de Europese wilde hamster die bij ons nog in Zuid-Limburg voorkomt, is nu een ernstig bedreigde diersoort. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Ook bijna een derde van de lemurensoorten op Madagaskar staat op de rand van uitsterven, net als de helft van alle Afrikaanse apensoorten.

korenwolf
De korenwolf (Cricetus cricetus) wordt met uitsterven bedreigd | Foto: katanski/Wikipedia

De korenwolf, of Europese hamster, krijgt op de nieuwe Rode Lijst de status ‘Ernstig bedreigd’, ook ‘kritiek’ genoemd. Uit onderzoek blijkt dat de soort, die ooit in grote delen van Europa en Rusland voorkwam, zich steeds minder voortplant. De vrouwtjes hadden vorige eeuw gemiddeld nog twintig jongen per jaar, ten opzichte van vijf à zes tegenwoordig. Wat de oorzaak van deze afname is, is nog onduidelijk, maar de rol van monocultuur in de landbouw, industriële ontwikkeling, opwarming van de aarde en lichtvervuiling wordt onderzocht. Verwacht wordt dat de korenwolf in het huidige tempo binnen 30 jaar uitsterft.

Een derde van de lemurensoorten op de rand van uitsterven

Van de 107 lemurensoorten worden er 103 met uitsterven bedreigd, waarvan 33 ernstig. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door ontbossing en jacht in Madagaskar. In de nieuwe, vandaag gepubliceerde Rode Lijst ging de status van dertien soorten achteruit. Onder de ernstig bedreigde lemurensoorten is ook de Microcebus berthae, de kleinste apensoort ter wereld. Het leefgebied van de aap wordt verwoest door intensieve landbouw en ontbossing.

Lemur Microcebus berthae
Lemur Microcebus berthae staat op het punt van verdwijnen | Foto: FC Casuario/Wikimedia

Helft van alle apensoorten bedreigd

In de rest van Afrika wordt nu naar schatting ruim de helft (53 procent) van alle apensoorten met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. De franjeapen staan er het slechtst voor: alle 17 soorten worden bedreigd, waaronder de West-Afrikaanse franjeaap. Zijn status is verslechterd van ‘Kwetsbaar’ naar ‘Bedreigd’, grotendeels vanwege illegale jacht en verlies van leefgebied.

West-Afrikaanse franjeaap
West-Afrikaanse franjeaap (Colobus polykomos) in dierentuin | Foto: frank wouters/Wikimedia

Nog minder dan 250 noordkapers in leven

De status van de noordkaper is veranderd van ‘Bedreigd’ naar ‘Ernstig bedreigd’. Naar schatting waren er eind 2018 minder dan 250 noordkapers in leven, een afname van 15 procent ten opzichte van 2011. Deze afname wordt veroorzaakt doordat de dieren vaak in vissersnetten verstrikt raken en zich minder voortplanten dan vroeger.

De populatie noordkapers daalt zorgwekkend | Foto: publiek domein

’s Werelds duurste schimmelsoort bedreigd

Ook ’s werelds duurste schimmelsoort heeft de classificatie ‘Kwetsbaar’ gekregen. Deze schimmel wordt gebruikt in traditionele Chinese medicijnen en sinds de jaren 90 is de vraag ernaar sterk gestegen. De schimmel komt nu 30 procent minder voor dan 15 jaar geleden.

De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld. Door te laten zien welke dier- en plantsoorten het meeste risico lopen op uitsterven stimuleert de Rode Lijst tot actie om soorten te beschermen. De Rode Lijst wordt samengesteld door de wetenschappers van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Inmiddels bevat de Rode Lijst 120.372 geëvalueerde soorten, waarvan 32.441 met uitsterven bedreigd zijn.

Bron:

  • Persbericht IUCN
    .