Het meest misselijkmakende “festival” ter wereld is weer gaande: het hondenvleesfestival in de Chinese stad Yulin. Ondanks enige druk vanuit de overheid na de corona-uitbraak om dierenwelzijn te verbeteren ten behoeve van de volksgezondheid, komen weer duizenden mensen bijeen op deze – voor honden – 10-dagen durende hel op aarde. Een massale samenkomst van mensen, enorm gestreste dieren en gebrek aan hygiëne: we weten welke gevolgen dit kan hebben voor de volksgezondheid.

hondenvleesfestival
Tijdens het hondenvleesfestival in Yulin worden veel viervoeters gedood voor consumptie |© Arend Kuester Flickr via Compfight cc

Het festival heeft zich jaar omgedoopt tot ‘Yulin Summer Solstice Festival’, dat klinkt een stuk gezelliger dan ‘Yulin Dog Meat Festival’. Echter, videobeelden die dit weekend zijn gemaakt op het festival laten weer honden zien opeengepakt in vieze, krappe kooien. De wanhoop nabij. Slagers met torenhoge stapels met karkassen op hun werkbank. Veel honden zijn gestolen huisdieren, of zwervers die van de straat zijn geplukt. Ze worden over enorm lange afstanden door China vervoerd, zonder eten en drinken, om hier gruwelijk te worden geslacht. Je kunt niet voorstellen dat zoiets anno 2020 nog bestaat. Maar dat doet het. Maar het is zeker verbazingwekkend dat het gezien de huidige tijd, waarin de pandemie welig tiert, alsnog doorgang vindt.

Peter Li, China-specialist bij dierenrechtenorganisatie Humane Society International:

“Ik hoop dat Yulin zal veranderen, niet alleen in het belang van de dieren, maar ook voor de gezondheid en veiligheid van de mensen die er samenkomen. Het toestaan van mensenmassa’s om te handelen in hondenvlees en het eten ervan op overvolle markten en restaurants brengt een flink gezondheidsrisico met zich mee.”

Verandering publieke houding

De uitbraak van het coronavirus heeft de consumptie van hondenvlees doen afnemen, doordat de uitbraak gelinkt is aan de markt in Wuhan waar dieren levend voor consumptie worden verhandeld. De twee steden Shenzhen and Zhuhai, niet ver van Yulin, hebben in april de consumptie van hondenvlees zelfs verboden. Daarmee zijn ze de eerste steden in China met dit verbod. Het eten van hondenvlees in China neemt ook af, doordat steeds meer mensen de hond als huisdier gaan zien.

Shenzhen eerste stad China met verbod op consumptie honden en katten

De uitbraak van het coronavirus noodzaakt het land anders te gaan kijken naar haar omgang met dieren. Het Chinese Ministerie van Landbouw heeft honden van de lijst van productiedieren gehaald en geclassificeerd als huisdier. Al wordt niet expliciet vermeld dat het eten van honden verboden is.

Op het Chinese sociale netwerk Weibo is diverse keren door gebruikers opgeroepen om het Yulin-festival in verband met COVID-19 en een recente uitbraak in Beijing af te gelasten. Een van de gebruikers schrijft:

“Is het niet genoeg dat het festival berucht is in de hele wereld? Wanneer zal voedselveiligheid realiteit worden? Stop dit vervloekte festival direct!”

Experts zien als gevolg van de corona-uitbraak een verandering in de publieke houding ten opzichte van de consumptie van hondenvlees en voedselveiligheid. Een voorstel van China’s eerste landelijke wet, waarin wreedheden tegen dieren worden verboden, vond in mei dit jaar veel publieke steun. In april zorgde een video van een Chinese student die een kat martelde voor een enorme ophef in het land.

Geen handhaving

Het Yulin-festival heeft dan ook minder bezoekers, zo meldt ook een restaurantmedewerker ter plaatse, de heer Chen. Echter, Chen vertelt ook dat zowel de overheid als de politie hem niet hebben verboden hondenvlees te verkopen, ondanks de nieuwe classificatie van de hond als huisdier. En dat is precies het probleem. Mensen praten erover en er is veel weerstand, maar toch gaat het wrede feest in Yulin gewoon door met het stilzwijgende akkoord van de lokale overheid. Deborah Cao, professor van dierenrechten en ethiek aan de Griffith Universiteit in Australië:

“De meeste handelingen daar (Yulin) rond de verkoop van hondenvlees zijn overtredingen van bestaande Chinese regelgeving op het gebied van voedselveiligheid. Maar deze wetten worden in de meeste gevallen niet gehandhaafd en niemand wordt ter verantwoording geroepen.”

Voor de honden die op dit moment op een gruwelijke manier aan hun einde komen is het te laat. Dierenrechtenactivisten, zoals de organisatie ‘No Dogs Left Behind’, blijven doorvechten tegen deze Middeleeuwse toestanden. Ook dit jaar hebben ze weer tientallen honden gered van dit noodlot. In Beijing zijn de dieren opgevangen en voor de viervoeters wordt een goed thuis gezocht.

Bronnen:

©Animals Today