Pandemieën zoals die veroorzaakt door het coronavirus zijn het resultaat van de vernietiging van de natuur door de mensheid. Dit is de waarschuwing aan de wereld van de Verenigde Naties (VN), Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en World Wide Fund for Nature (WWF International).

pandemieën
VN en WHO: vernietiging van natuur veroorzaakt pandemieën | Foto: Dan Bennett – FlickrDSC_4970CC BY 2.0Link

Volgens een verslag van WWF International, behoren illegale en niet-duurzame praktijken bij de handel in wilde dieren tot de belangrijkste drijvende krachten achter het toenemende aantal ziekten dat van wilde dieren naar mensen overspringt. Bovendien speelt de verwoesting van bossen en andere natuurlijke leefgebieden van dieren een belangrijke rol. Leiders van de VN en de WHO steunden het rapport, waarin ze pleitten voor een groen en gezond herstel van de Covid-19-pandemie. Dit moet voornamelijk gebeuren door de destructieve landbouw en niet-duurzame voeding te hervormen.

Waarschuwing

Het WWF-rapport waarschuwt dat de kans op een nieuwe ziekte die van dier op mens overdraagbaar is, in de toekomst groter is dan ooit dankzij onze manier van leven. Volgens de WWF zijn de kosten van de verbroken relatie van de mensheid met de natuur aan het licht gekomen door middel van het verlies van levens, van banen en een schok voor de wereldeconomie. Daarnaast voegt volgens het WWF het coronavirus zich bij een lange lijst van opkomende ziekten die de wereldwijde stabiliteit zullen blijven ondermijnen. Dit alles, zegt het natuurfonds, mits we onze relatie met de natuur herstellen.

Oorzaken

In het WWF-rapport wordt gekeken naar de vernietiging van de natuur, de intensivering van de landbouw en de veeteelt en de handel in, en consumptie van, wilde dieren als de belangrijkste oorzaken van ziekten die van wilde dieren op mensen overgaan. Verder wordt er geconcludeerd dat 60 tot 70 procent van de nieuwe ziekten die sinds 1990 bij de mens zijn ontstaan, afkomstig zijn van dieren in het wild. In dezelfde periode is 178 miljoen hectare bos gekapt, wat overeenkomt met meer dan zeven keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.

Foto: EerlijkeBankwijzer

Actie is nodig

Ook dringt het rapport er bij alle regeringen op aan om wetten in te voeren en te handhaven om de vernietiging van de natuur te stoppen en om onze voeding duurzamer te maken. Daarnaast wordt er opgeroepen tot steun van bedrijven, industrie en maatschappelijke organisaties bij het behalen van het door hun voorgestelde nieuwe initiatief: ‘New Deal for Nature’. Bovendien zullen mensen van over de hele wereld hun steentje moeten bijdragen. Rundvlees, palmolie en soja behoren tot de producten die vaak in verband worden gebracht met ontbossing en wetenschappers hebben gezegd dat het vermijden van vlees en zuivelproducten de beste manier is voor mensen om hun milieu-impact op de planeet te verminderen.

Ontbossing
Ontbossing Braziliaanse Amazoneregenwoud | Foto: CIFOR Flickr via Compfight cc

Niets nieuws

De waarschuwingen van WWF, VN en WHO volgen een reeks eerdere soortgelijke uitspraken van vooraanstaande experts op dit gebied, die volgens The Guardian en The Independent al tientallen jaren worden genegeerd. Sinds er wordt gedacht dat de uitbraak van corona in China is begonnen op een  ‘wet market’ en er een verband is getrokken met onze impact op de levens van wilde dieren, waarschuwen vooral sinds maart ’s werelds toonaangevende deskundigen dat de kans op nog meer dodelijke uitbraken van ziekten waarschijnlijk zal zijn, als de vernietiging van de natuurlijke wereld niet snel wordt gestopt.

SOS-signaal

Zo noemde uitvoerend directeur van het VN-milieuprogramma en ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties Inger Andersen de coronapandemie een ‘SOS-signaal voor de mens’.

Professor Sir Partha Dasgupta, een toonaangevende econoom van de Universiteit van Cambridge die een belangrijk beoordelingsrapport leidt over de economie van biodiversiteit voor de Britse regering, waarschuwde dat onze economieën, levensonderhoud en welzijn afhankelijk zijn van de natuur. Twee experts schreven:

“De afbraak van onze planeet is niet alleen een milieuprobleem, het brengt ook ernstige wereldwijde economische risico’s met zich mee.”

Valse economie

In een opiniestuk van The Guardian op 17 juni, schreven Marco  Lambertini (directeur-generaal van WWF International), Elizabeth Maruma Mrema (uitvoerend secretaris van het VN-Verdrag van biologische diversiteit) en Maria Neira (WHO directeur van de afdeling milieu, klimaatverandering en gezondheid), dat de tijd is gekomen voor de mensheid om een rechtvaardig, gezond en groen herstel te omarmen en een bredere transformatie te starten naar een model dat de natuur waardeert als de basis voor een gezonde samenleving.  Ze waarschuwen:

“Dit niet doen en in plaats daarvan proberen geld te besparen door milieubescherming, gezondheidsstelsels en sociale vangnetten te negeren, is al een valse economie gebleken. De rekening wordt vele malen betaald.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke van Iperen