Een restaurant in Albanië biedt gasten vlees aan van illegaal bejaagde beren. Het berenvlees is onderdeel van de grootschalige illegale dierenhandel, die in Albanië volledig ‘uit de hand loopt’, aldus onderzoekers.
De onderzoekers van Four Paws (Vier Voeters) zeggen dat het de eerste keer is dat ze in Europa berenvlees op het menu zien staan. Ze waarschuwen op voorhand en met klem dat het slachten van (wilde) dieren – bush meat – kan leiden tot uitbraken van zoönosen, waar COVID-19 een voorbeeld van is. De zogeheten ‘wet markets’, zoals die in Wuhan waar het coronavirus zijn oorsprong vond, zijn voedselmarkten waar dieren in het bijzijn van de klant worden geslacht. Het nog warme vlees gaat daarna met de consument mee naar huis.
Berenvlees illegaal
Op populaire Albanese online marktplaatsen worden illegaal levende beren, apen en roofvogels verkocht, zo blijkt uit het onderzoek, waarmee de angst toeneemt dat bepaalde bedreigde en beschermde diersoorten definitief uit het land zullen verdwijnen. Albanië kent wel wetten die deze handel verbieden maar die worden vrijwel niet gehandhaafd. Het land is ondanks een jarenlang lopende aanvraag (2009) nog steeds geen lid van de EU, want de wijdverspreide corruptie en export van criminaliteit maakt dat veel EU-lidstaten Albanië niet vertrouwen. Illegale dierenhandel en stroperij zijn daar voorbeelden van.
Dierenbeschermingsorganisatie Four Paws ontdekte dat op twee van de toonaangevende online sites van Albanië tientallen advertenties stonden met bruine beren en andere soorten die wettelijk beschermd zijn. Veel foto’s van de dieren – samen met vossen, kerkuilen en wolven – werden getoond met hun snuit dichtgebonden of hun klauwen vastgeketend.
Voedsel, huisdier, statussymbool
De illegale dierenhandel is een winstgevende onderneming: een kleine kapucijnaap werd aangeboden voor omgerekend 750 euro en een kerkuil, een berenjong en een wolf elk voor 500 euro. De kopers zijn meestal restaurant- en hoteleigenaren die de dieren houden om toeristen aan te trekken, of individuen die ze als huisdieren en statussymbool willen.
Adelaars of arenden, het nationale symbool van Albanië, zijn erg populair bij kopers en worden vaak in het openbaar aangeboden, aldus Four Paws.
.
- Lees ook:
.
Bron:
©AnimalsToday.nl BvR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?