Het lijkt niet te stoppen: de enorme handel in puppy’s. En zeker nu in de coronatijd kopen veel mensen een hondje bij een broodfokhandelaar, vaak zonder dat ze er erg in hebben. Er is heel veel mis met deze handel in puppy’s, die we gezamenlijk een halt moeten toeroepen.
Zoals bij de inmiddels beruchte handelaar Meiboom uit Diessen. Deze naam vind je niet als zodanig terug op Marktplaats, maar onder diverse accounts vind je veel verschillende advertenties voor allerlei rassen en dus veel verschillende nestjes. Meiboom probeert op alle mogelijke manieren potentiële kopers te misleiden en alle advertenties hebben hetzelfde karakter.
Inmiddels is het bij deze puppygroothandel een komen en gaan van mensen. Beveiliging staat aan de poort. En alsof je door een soort drive-in gaat mag je een puppy komen halen. Daar betaal je dan tussen de 350 en 1300 euro voor.
Uit gegevens uit de databases in Hongarije en in het bezit van House of Animals Investigations blijkt dat er naar deze handelaar in een maand tijd meer dan 700 hondjes zijn geëxporteerd. Maar binnen het wettelijk kader zijn deze hondjes nooit in Nederland geïmporteerd. Eigenlijk bestaan deze hondjes niet, want of een hond wordt in Nederland geboren en geregistreerd of een hond wordt geïmporteerd. Maar uit onze gegevens blijkt dat deze hondjes wel gewoon door Meiboom in Diessen worden verkocht aan nietsvermoedende kopers.
En dan begint vaak de ellende voor de nieuwe eigenaar. De dieren zijn vaak ziek. Zo sprak ik met mensen die een Shiba Inu pup hebben gekocht. Het leek allemaal prima maar na een week bleek het hondje doodziek en niet te redden. Dit kleine hondje bleek het zeer besmettelijke en agressieve parvovirus te hebben. Officieel zou de pup 16 weken moeten zijn maar dat is hij zeker niet geweest. En dit is een van de velen meldingen die we bij onze redactie binnen hebben gekregen. Ook dierenartsen luidden de noodklok.
En ik zei eerder, dan begint de ellende voor de nieuwe eigenaar. De ellende voor de honden is namelijk al begonnen in Hongarije, waar moederdieren op een afschuwelijke manier worden uitgebuit om maar zoveel mogelijk producten, want zo worden de puppy’s gezien, te produceren. Piepjonge dieren van 6 weken oud of jonger worden op een dagenlang transport vanuit Oost-Europa naar Nederland gezet en komen regelmatig ziek, ondervoed en vrijwel altijd getraumatiseerd aan.
De tegenstelling kan niet groter zijn dan met de kopers die hier in alle liefde hun puppy in de armen sluiten maar tegelijk met hun aankoop de afschuwelijke industrie van hondenhandel in stand houden.
Puppy’s mogen pas met 15 weken worden geïmporteerd als ze volledig zijn ingeënt. De inenting tegen rabiës, een zoönose die ook heel gevaarlijk voor mensen is, kan pas gezet worden na 12 weken. Veel hondjes zijn veel jonger dan 12 weken dus als deze dieren al zijn ingeënt wat vaak niet het geval blijkt te zijn dan is de enting niet volledig en kan zo’n hondje nog steeds rabiës bij zich dragen. En Rabiës is de bekendste ziekte maar wat te denken van allerlei andere ziektes die de hondjes mee kunnen dragen en die ook op mensen overdraagbaar zijn. Deze handel staat niet alleen voor intens veel dierenleed maar is ook een gevaar voor de volksgezondheid.
Er is in diverse programma’s aandacht geweest voor deze malafide handelaar maar het lijkt niet te stoppen. En daar willen wij iets aan doen. Dus heb jij dit jaar een hondje bij Meiboom in Diessen gekocht dan komen we graag met jou in contact via redactie@animalstoday.nl o.v.v. ‘Puppy Meiboom’. Je gegevens behandelen we uiteraard vertrouwelijk. Ook komen we graag in contact met dierenartsen die puppy’s uit het buitenland op hun spreekuur krijgen die jonger zijn dan in het paspoort is aangegeven.
Laten we de handen ineen slaan tegen de malafide handel in puppy’s, maar daarbij de kopers niet veroordelen. Onwetendheid staat dierenwelzijn in de weg zeg ik altijd.
Samen kunnen we dit stoppen!
©AnimalsToday.nl Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Karen Soeters
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?