Is je moeder een invloedrijke dame, dan blijf je als dochterchimpansee graag langer bij je eigen groep wonen. Dit in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij chimpansees, namelijk de groep verlaten om een partner te zoeken en je voort te planten.
Dit is de uitkomst van onderzoek door Amerikaanse primatologen dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. De conclusies uit het onderzoek zijn gebaseerd op 45 jaar aan observaties van 31 vrouwelijke chimpansees in het Gombe National Park in Tanzania. De dieren werden gevolgd tussen zonsopgang en zonsondergang.
Mannelijke chimpansees blijven in de groep wonen waar ze geboren zijn, maar vrouwtjes zoeken hun geluk elders. De groep verlaten is heel spannend en ook risicovol, want ineens sta je er alleen voor en in een nieuwe groep begin je onderaan de sociale ladder.
Maar als een vrouwtje een moeder heeft die hoog in de hiërarchie van de groep staat blijft de dochter graag langer bij de groep. Dat heeft zo zijn voordelen, want je moeder helpt bij het zoeken van voedsel en heeft vaak toegang tot betere plekken om een maaltijd bij elkaar te scharrelen.
Er zitten echter ook nadelen aan, want de kans op inteelt neemt toe. Als een vrouwtjeschimpansee veel broers heeft is de kans weer groter dat ze op zoek gaat naar een andere groep, juist om de kans op inteelt te verkleinen. Over het algemeen komt inteelt onder apen vrij weinig voor, maar als een dochter besluit bij de groep te blijven gebeurt het soms wel. Net als bij mensen kan dit leiden tot lichamelijke en geestelijke beperkingen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl