Honderden honden zijn begin deze maand gered uit een ondergronds illegaal slachthuis in centraal China. In totaal werden 423 honden in het slachthuis aangetroffen, waarvan de meesten vermoedelijk gestolen huisdieren zijn, aldus Humane Society International (HSI).

illegaal slachthuis
Honderden honden in illegaal slachthuis China | Foto: Humane Society International

De reddingsactie in de provincie Henan vond plaats nadat de politie een tip had gekregen van dierenrechtenactivisten en eigenaren van gezelschapsdieren die zochten naar hun zoekgeraakte honden. De honden zijn in samenwerking met de lokale autoriteiten verbeurd verklaard. De reddingswerkers brachten vervolgens 25 van de meest zieke honden naar Peking om te worden verzorgd door een dierenasiel, dat gezamenlijk wordt beheerd door HSI en haar Chinese partner Vshine.
.

https://www.facebook.com/hsiglobal/posts/10158360336277262

.
In februari verbood China alle handel en consumptie van wilde dieren als reactie op de uitbraak van het coronavirus, dat vermoedelijk afkomstig is van een vleerhond of schubdier, verkocht op de wildmarkt in Wuhan. Twee grote steden, Shenzhen en Zhuhai, hebben inmiddels verdere stappen ondernomen en hun inwoners ook verboden om honden- en kattenvlees te eten.

illegaal slachthuis
Honden gered uit illegaal slachthuis in Henan, China | Foto: Humane Society International

Twee weken geleden heeft het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken honden tevens uitgesloten van de lijst met boerderijdieren, waarbij het erop begint te lijken dat hondenvlees in het hele land van het bord moet verdwijnen. De autoriteit verklaarde honden te ‘erkennen als gezelschapsdieren’ en ‘niet geschikt om als vee te worden behandeld’. Dit is tevens de instelling van veel jonge Chinezen, die honden en katten vooral kennen als huisdier en niet als voedingsmiddel.

illegaal slachthuis
Foto: Humane Society International

Deskundigen en dierenvrienden noemen de veranderende zienswijze van het Chinese ministerie ‘een belangrijke stap in de goede richting’. Helaas is China wel weer beginnen met het openen van de omstreden voedselmarkten, waar dan wel geen wilde dieren meer verkocht mogen worden maar nog steeds allerhande andere dieren te koop zijn. Omdat deze dieren vaak opgestapeld zitten in kooien en de hygiëne erg te wensen overlaat blijft het risico op het overspringen van zoönosen bestaan.
.

  • Lees ook:

CITES-verklaring China over ban op eten van wilde dieren

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel