Dat heel de wereld langzaamaan tot stilstand komt door de coronacrisis heeft ook nadelige effecten voor huisdieren, vooral wanneer baasjes ziek worden door het coronavirus. Dit kan als gevolg hebben dat iemand een huisdier niet meer kan verzorgen. Daarom een aantal tips voor mensen met huisdieren, met name voor alleenstaanden.
Om meteen antwoord te geven op een steeds terugkerende prangende vraag: er is tot nu toe geen enkel bewijs dat COVID-19 doorgegeven kan worden via huisdieren, noch dat ze er ziek van worden. Maar de coronacrisis kan wel zorgen voor allerlei vervelende bijkomstigheden die de verzorging van het dier lastig maken. Daarom hieronder enkele zinnige tips:
- Vraag een familielid of vrienden om dieren te verzorgen als iemand te ziek wordt om dat te doen. Ook is het fijn wanneer er een logeeradres is, mocht een alleenstaande in het ziekenhuis belanden.
- Omdat mensen het advies krijgen om met ziekteverschijnselen twee weken in huis te blijven is het verstandig om voor die periode voer in huis te hebben voor het dier of de dieren.
- Hou vaccinaties voor dieren (bijvoorbeeld tegen katten- of hondenziekte) up-to-date maar overleg vooraf met de dierenarts of het wenselijk is om hiervoor langs te komen of dat uitstel wenselijk is.
- Leg dierenpaspoorten op een plek waar anderen ze makkelijk kunnen vinden, net als eventuele medicijnen, reismand en speeltjes.
- Zorg ervoor dat alle medicijnen duidelijk zijn gedocumenteerd en voorzie die documentatie van doseringen en toedieningsaanwijzingen.
- Vermeld bij alle aanwijzingen het telefoonnummer van de dierenarts, mocht een verzorger van het huisdier vragen hebben waarop niet direct een antwoord te vinden is.
- Huisdieren moeten te herleiden zijn mochten ze ontsnappen aan een verzorger. Bij honden dus in ieder geval een halsband met identificatiepenning en natuurlijk een chip met actuele contactgegevens. Dit is sinds 1 april 2013 verplicht. Voor katten geldt deze verplichting nog niet landelijk, maar wellicht is dit het moment om dat toch te doen.
Kan mijn huisdier COVID-19 krijgen en verspreiden?
Medische wetenschappers en de World Organization for Animal Health (OIE) zeggen dat er op dit moment geen enkel bewijs is dat gezelschapsdieren het COVID-19-virus doorgeven, noch dat ze er ziek van worden. Dr. Gail Hansen van de Humane Society Veterinary Medical Association (HSVMA) zegt hierover:
“Op dit moment hebben we geen bewijs dat huisdieren COVID-19 kunnen krijgen of verspreiden, hoewel het bij contact met dieren altijd belangrijk is om de handen te wassen, net als na het ophalen en weggooien van huisdierenafval. Laat indien mogelijk een ander voor uw dieren zorgen terwijl u ziek bent, zodat u en uw huisdier de beste zorg kunnen krijgen.”
Coronacrisis: voorbereid zijn
De coronacrisis heeft veel onzekerheid in ons leven gebracht, maar voorbereid zijn kan een wereld van verschil maken, zowel voor dieren als mensen. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat asielen in deze periode misschien moeilijker bereikbaar zijn en mogelijk geen dieren kunnen opnemen.
Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn (SBH) is wel 24/7 bereikbaar voor situaties waarbij sprake is van een ernstig ziek of gewond huisdier, maar een baasje de rekening van de dierenarts niet of moeilijk kan betalen. Eigenaren kunnen hiervoor zelf geen aanvraag indienen; dit loopt via hun dierenarts. Ook is SBH 24/7 bereikbaar voor het landelijke gratis hulpproject WatNu?. Rond de 2000 vrijwillige hulpverleners zijn bereid om in eigen buurt of wijk een hondje uit te laten, speciaal voor mensen met een kleine beurs die geen uitlaatservice of pension kunnen bekostigen.
.
.
Heb je zelf praktische tips of andere aanbevelingen met betrekking tot (huis)dieren en de coronacrisis, meld ze dan alsjeblieft onder dit artikel bij de reactiemogelijkheid.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?