Zeker drie miljoen advertenties waarin illegaal dieren werden aangeboden zijn de afgelopen twee jaar van internet verwijderd. Het gaat om advertenties op onder meer eBay, Facebook, Google-ads en Instagram. Dat meldt de coalitie End Wildlife Trafficking Online (EWTO).

In de advertenties werden onder meer levende tijgerwelpen aangeboden | Foto (illustratief): publiek domein

De coalitie is opgericht door IFAW, WNF en Traffic en heeft een netwerk van internationale organisaties, waaronder Facebook en Google. Het doel van de coalitie is de handel via internet in bedreigde en beschermde dieren aan te pakken. Fransijn Bulhof van IFAW:

“In de verwijderde advertenties werden onder meer ivoor, tijgerhuiden, levende tijgerwelpen maar ook tropische vogels aangeboden.”

Omdat veel handel zich verplaatst van offline naar online is het ontzettend belangrijk hiertegen op te treden. Het opsporen van de handelaren is ontzettend lastig, want de handel op internet is vaak anoniem. Het digitaal opsporen van deze handel is daarom niet alleen ingewikkeld, maar kost ook enorm veel tijd, zo constateert Bulhof.

Illegale dierenhandel 3 miljoen advertenties offline gehaald
De strijd tegen illegale dierenhandel door End Wildlife Trafficking Online | Beeld: EWTO

Speuren naar advertenties

Medewerkers van End Wildlife Trafficking Online speuren het internet af, waarbij ze zo’n 1200 verschillende zoektermen gebruiken en dat in meerdere talen. Er wordt vaak in bedekte termen of met andere bewoordingen gesproken over de illegale dierenhandel, wat het zoeken extra lastig maakt. Bulhof:

“Handelaren gebruiken vaak verschillende zoekwoorden om te voorkomen dat ze tegen de lamp lopen. Maar wij hebben ook zoekwoorden achterhaald die de verkopers gebruiken.”

Op dit moment wordt gewerkt aan een database waarmee ook op afbeeldingen kan worden gezocht. Of de voortgaande actie tegen illegale advertenties uiteindelijk ook tot vervolging van de daders heeft geleid in de vorm van strafzaken kan Bulhof niet zeggen:

 “Er zijn wel bedrijven, waaronder eBay, die proberen verdere actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door aangifte te doen bij de landelijke politie. Maar ieder land heeft zijn eigen regels.”

Bron:

©AnimalsToday.nl