Konijnen zijn populaire huisdieren, maar lang niet iedereen weet genoeg over hun basisbehoeften. Een konijn is van nature een dier dat levendig en nieuwsgierig is, en niet eenzaam in een hokje in de hoek van de tuin hoort te zitten. Hieronder lees je hoe je het leven van je konijn tot een feest kunt maken, wat voor jou weer een feest is om naar te kijken!

Konijnen
Konijn in ’t gras | Foto: Sannie Peeters

Het hok
Het hok mag ‘s zomers nooit in de volle zon staan, want je konijn kan dan oververhit raken. Op een plekje aan de oostkant van het huis kan je konijn van het ochtendzonnetje genieten, maar tijdens een hittegolf is ook het ochtendzonnetje meer dan je konijn kan verdragen. Op warme dagen is een plekje met schaduw van een boom of struik ideaal.

Lichaamsbeweging
Mag je buitenkonijn niet vrij in de tuin lopen, dan heeft hij een ren nodig. Als de ren aan het hok zit kan hij zelf vanuit het hok in de ren gaan. Het beste kan de ren overdekt worden met gaas, om ontsnappen te beletten, maar vooral om dierlijke indringers te weren. Staat de ren op gras of aarde, dan is het aan te raden de zijpanelen ca. 50 cm in te graven. Verder moet de ren ondergaasd worden op 30-40 cm. Zo kan je konijn wel naar hartenlust graven, maar niet onder je terras uitkomen, of bij de buren.

Speelgoed

Een lege ren is een saaie ren, waarin je konijn zich zal vervelen. Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen.

Eén konijn is geen konijn
Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben. Een konijn is daarom niet geschikt om in zijn eentje in een hok in de tuin te wonen. Het dier verpietert door eenzaamheid en trekt zich terug in zijn eigen wereldje. Maar geef je hem meer bewegingsvrijheid, dingen om te doen en een soortgenoot als maatje, dan komt zijn van nature levendige en nieuwsgierige aard naar boven en heb je een leuk huisdiertje.

Maatje - konijnen
Maatje | Foto: Joke Plenk

Asiel / opvang
Zoek je een maatje voor je konijn dan maak je de beste kans in een konijnenasiel. Daar zitten konijnen in alle soorten en maten (ook raskonijnen) en in alle leeftijden. Het voordeel is ook dat de asielhouder je al behoorlijk kan informeren over het karakter van de konijnen die er zitten. Je kunt je konijn meenemen en in het asiel direct zien of een bepaald konijn een geschikt toekomstig vriendje voor jouw konijn is, dus of het ‘klikt’ tussen de twee dieren.

Potterie
De meeste tuinplanten zijn giftig, scherm die dus af voor je vrijlopende konijn. Wil je je konijn verwennen, vul dan een aantal grote potten met aarde en beplant die of zaai ze in met groenten zoals sla en andijvie, of met (keuken)kruiden zoals peterselie, selderij, basilicum, dille, citroenmelisse, of bloeiende (keuken)kruiden zoals marjolein, majoraan, tijm, salie. Zelfs madeliefjes, weegbree, paardenbloemen en gras zijn in potten te kweken. De potten groenten en kruiden zijn een lust voor het oog en een feest voor je konijn. Let er wel op dat je konijn niet onbeperkt van de kruiden kan eten, want overdaad schaadt als het kruiden betreft. Ui-achtige gewassen zoals prei, ui of bieslook mag je nooit geven, bieslook kan zelfs een anafylactische shock veroorzaken (ernstige allergische reactie).

Potterie - konijnen
Potterie | Foto: Sannie Peeters

Gras
Een binnenkonijn dat je in het voorjaar of zomer buiten op het gras wilt laten spelen of laten wonen, moet eerst wennen aan gras eten. Dit is om ernstige darmproblemen te voorkomen. Pluk een paar sprietjes gras en geef dat aan je konijn. Geef geen machinaal gemaaid gras, want die korte stukjes gaan snel broeien en kunnen serieuze maag/darmproblemen veroorzaken. Gewoon met de hand plukken of knippen. Elke dag kun je wat meer sprietjes geven, tot je konijn gewend is aan een behoorlijk maaltje gras. Vanaf dat moment kan je konijn naar buiten en onbeperkt gras eten.

Inenten
Om de twee bekendste en dodelijke konijnenziekten Myxomatose en VHS te voorkomen moet je konijn elk jaar ingeënt worden, liefst in het vroege voorjaar. Er is een nieuwe entstof die tegen beide ziekten ingezet wordt en een werkingsduur van een jaar heeft. Een konijn hoeft dus tegenwoordig nog maar 1x per jaar 1 inenting te krijgen. Veel dierenartsen houden speciale inentingsdagen, waarvoor ze een oproep sturen naar konijneneigenaren. Op deze dagen zijn de kosten van inenten lager.

Madenziekte (myiasis)
Controleer je buitenkonijn bij warm weer dagelijks op een vies achterwerk en op wondjes. De blauw-groene vlieg (Lucilia sericata) komt namelijk op beide af en legt eitjes aan de onderkant van de staart en tussen de achterpoten, of in wondjes. Maden komen binnen 24 uur uit de eitjes, eten zich in minder dan 4 uur door de huid naar binnen, en veroorzaken bloedvergiftiging. Hieraan kan je konijn binnen 2 dagen overlijden. Hou je konijn maar ook het hok ‘s zomers goed schoon. Gebruik voor je konijn eventueel Anti-Myiasisspray van Beaphar. Ontdek je toch maden ga dan direct naar de dierenarts, dit is een spoedgeval!

Over konijnen als huisdier valt natuurlijk veel meer te vertellen. Bezoek voor uitgebreide informatie de website van Stichting Konijnenbelangen en www.konijnen.nl

Stichting KonijnenBelangen – Maryo van den Berg ©PiepVandaag.nl