Stichting AAP blij met invoering Positieflijst
Na eenentwintig jaar onderzoek en overleg, presenteert staatssecretaris Dijksma vandaag de Positieflijst voor zoogdieren. Een belangrijke mijlpaal voor dierenwelzijn in Nederland. En voor Stichting AAP, die zich al decennia lang inzet voor de introductie van deze lijst.
“Voor ons breekt nu een periode aan van dweilen, maar dan wel met de kraan dicht”, aldus een verheugde David van Gennep, directeur Stichting AAP.
Noodzaak Invoering Positieflijst
Jaarlijks vinden honderden exotische zoogdieren hun weg naar opvangcentra in heel Nederland. In ruim de helft van de gevallen betreft het wilde dieren die door particulieren als huisdier werden gehouden, zoals wasberen, degoes en stekelvarkens. Ondanks de vele risico’s voor mens en dier, is dat tot op heden namelijk nog niet verboden in Nederland. Maar met het vaststellen van de lijst met zoogdiersoorten die geschikt zijn als gezelschapsdier, de zogenaamde Positieflijst, komt daar vanaf volgend jaar verandering in. Stichting AAP maakt zich al jaren hard voor de invoering van deze lijst.
Rol Stichting AAP
David van Gennep, directeur Stichting AAP:
“We wachten al sinds 1992 op wetgeving die dit aspect van het dierenwelzijn regelt en vinden het geweldig dat het huidige kabinet nu een knoop doorhakt. AAP heeft in haar 40-jarig bestaan ontzettend veel dieren opgevangen die nu (zeer terecht) niet op de Positieflijst staan. Denk bijvoorbeeld aan stinkdieren, degoes, wasbeerhonden etc. Wij konden daarom als ervaringsdeskundige een belangrijke bijdrage leveren aan de totstandkoming van deze lijst en zullen dat ook in de toekomst blijven doen.”
“Voor dieren die nu reeds als huisdier gehouden worden, zal een oplossing gevonden moeten worden. Daarom werken wij momenteel hard aan het uitbreiden van onze opvangcapaciteit door het bouwen van een nieuwe, grotere quarantaine. Zo kunnen wij een passend antwoord bieden op deze enorme sprong voorwaarts. Want voor AAP breekt nu een periode aan van dweilen, maar gelukkig wel met gesloten kraan.”
De Positieflijst
Op 23 september 1992 werd in Nederland de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (de GWWD) van kracht. Hierin werd onder andere bepaald dat er een lijst moest komen met zoogdiersoorten die geschikt zijn als gezelschapsdier – de zogenaamde Positieflijst. Eenentwintig jaar lang hebben vertegenwoordigers van alle stakeholders, zoals handelaren, liefhebbers, opvangcentra en dierenbeschermers gediscussieerd over de samenstelling van deze lijst. In 2010 kreeg de Wageningen Universiteit (WUR) van de toenmalige minister opdracht voor het opstellen van criteria en het ontwikkelen van een objectieve systematiek voor de Positieflijst. Stichting AAP is hier als aanjager en kennispartner steeds nauw bij betrokken geweest en heeft veel tijd gestoken in het aanleveren van de aanwezige kennis en ervaring die kan dienen om diersoorten te toetsen. Daarnaast heeft AAP in de eindfase de lijst beoordeeld in samenspraak met een aantal stakeholders.
Niet ieder dier is geschikt als huisdier
Niet ieder dier is geschikt als huisdier from PiepVandaag on Vimeo.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
In het artikel wordt gelinkt naar de site van Dibevo, daar is meer informatie over de Positieflijst en de lijst zelf te vinden.
Redactie PiepVandaag.nl
waar is de link naar de positieflijst???
Kijk eens Barend:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3461405/2013/06/19/De-volledige-zwarte-lijst-van-Amerikaanse-rode-eekhoorn-tot-zebramangoeste.dhtml
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2013/06/19/zoogdierenlijst-voor-verminderen-dierenleed.html
Er is ergens nog een stuk van de Rijksoverheid hoe het onderzoek tot stand is gekomen, maar dat kan ik zo 1, 2, 3 niet meer terugvinden.
Ik wil graag een artikel uit 2010 toevoegen wat ZO overduidelijk laat zien dat deze lijst symptoombestrijding is. Dit is een onderzoek gedaan onder dierenartsen. Zij geven aan (75% van de 225) dat ze onvoldoende worden voorbereid tijdens hun opleiding om voor deze speciale dieren te kunnen zorgen. Daarnaast wordt de meest genoemde reden voor vroegtijdige dood van dieren het verkeerd huisvesten en verkeerde voeding aangegeven. Als reden voor de (impuls)aankoop wordt gegeven dat er verkeerde advies is gegeven in de winkel en omdat de dieren zo goedkoop zijn.
Keer op keer op keer wordt dus laten zien dat deze lijst nergens op slaat. De opleiding voor dierenartsen moet aangepakt en herzien worden, er moet duidelijke extra informatie dagen en terugkomdagen met cursussen worden georganiseerd en de kennis van dierenwinkels moet stevig verbeterd worden.
http://www.welzijngezelschapsdieren.nl/pdf/Eindrapportag%20Welzijn%20Bijzondere%20Dieren.pdf
(Wat mij betreft mag dit met mijn eerdere reactie worden samengevoegd)
Dit filmpje laat schitterend mooi zien dat een verbodslijst maken puur een symptoom bestrijding is… ‘Gekocht via Marktplaats omdat het er zo schattig uitzag’. Dit gebeurt net zo hard in dierenwinkels. Daarnaast geven dierenwinkels vaak verkeerd en soms zelfs gevaarlijk advies omtrent het houden van dieren. Hoeveel mensen hebben er geen konijnen en cavia’s alleen zitten? Dit is pure dierenmishandeling en toch wordt dit geaccepteerd…
Zelf ben ik een trotse eigenaresse van 4 degoe meiden. Ja, deze dieren hebben specifieke verzorging nodig. Mijn meiden krijgen een volledig natuurlijk voedsel en dus geen pellets of andere voor gefabriceerde rotzooi. Mijn 4 meiden zitten samen in een kooi van (lxbxh) 100cmx60cmx170cm. Hoe weet ik dat ze dit mogen en nodig hebben: Dat is je INLEZEN! Dit zou ieder weldenkend en dierenliefhebbend mens moeten doen: INLEZEN. Bereid je voor… Haal geen dieren in huis omdat ze ‘zo schattig zijn’. Dáárdoor komen dieren in opvangcentra.
Wat er door deze lijst gaat gebeuren, is dat ik straks dus geen degoe’s meer kan krijgen. Degoe’s zijn extreem sociale dieren en kunnen verpieteren en doodgaan door eenzaamheid. Er is al bewezen dat sowieso hun levensduur verkort wordt als ze alleen zitten. Daarnaast worden deze dieren tussen de 6 en de 9 jaar oud en met goede verzorging kan dat uitlopen tot 10 a 11 jaar (een van mijn degoe’s is 9,5). Ik zie het dus al gebeuren dat ik straks 1 meisje overhoud die in de bloei van haar leven is en dan dus 4, 5, 6 jaar alleen moet zitten omdat andere mensen niet zelf kunnen nadenken…
De positieflijst is mijn ogen pure symptoombestrijding. Mensen moeten eens gaan nadenken. Een deel van de lijst is absoluut terecht, maar moeten we alle mensen nu echt gaan vertellen wat je wel en niet mag gaan houden? VOORLICHTING, dat moet er komen en verplichte degelijke opleidingen en opfriscursussen voor personeel van dierenwinkels. Die mogen alleen dieren houden waar ze degelijk advies voor kunnen bieden EN de correcte materialen voor in huis hebben.
Ik ga mijn kleine meiden niet laten chippen en als de nood aan de man is, ga ik op zoek (en met succes) naar nieuwe dieren. JUIST door dit soort ondoordachte regels werk je ongecontroleerd fokken in de hand, omdat het nu stiekem moet…
Dat langdurige onderzoek waar in deze tekst mee gestart wordt is grote onzin en dat zal iedereen meteen zien als men de teksten doorleest hoe het onderzoek is opgezet. Informatie over domesticatie is notabene van Wikipedia afgehaald! Daarnaast is er kortdurend onderzoek gedaan naar oneliners waar 8 ‘experts’ mee geconfronteerd zijn die dan een programmaatje ingevuld hebben.
Sharon Dijksma: Je bent hier van harte welkom om eens een goed gesprek over het houden van degoe’s te hebben en hoe je dit anders aan kunt pakken. Als je het echt wilt, trommel ik een grote groep toegewijde degoe liefhebbers op die zich WEL hebben ingelezen. Ook zal ik je een zeer toegewijde communie laten zien waar met veel vakmensen en mensen met bakken met ervaring over verschillende gebieden van welzijn wordt gediscussieerd en wordt geadviseerd aan nieuwkomers. Mijn e-mail adres staat hier vermeld en schroom je niet.
Erg jammer dit nieuws, ik heb zelf sinds een half jaar vier degoes en ik vind dat ze naast fretten en chinchilla’s prima als huisdier gehouden kunnen worden. Het is waar dat het geen knuffeldieren zijn, ze speciaal voer nodig hebben en een groot leefoppervlak. Ze horen daarom zeker op de lijst met dieren die onder strenge voorwaarden gehouden kunnen worden, maar de verboden lijst gaat echt te ver! Zeker omdat de reden dat er zoveel in opvangcentra zitten komt door slechte voorlichting door tuincentra en dierenwinkels (die geven vaak ook veel te kleine kooien mee).