De meeste dieren leven in een gevoelig ecologisch evenwicht met hun natuurlijke omgeving. Het is de meest efficiënte formule om te overleven: gebruik alleen wat nodig is en verspil er zo weinig mogelijk van. Een aantal van hen tillen “reduce, reuse, recycle” naar een hoger niveau. Zo zijn er in ieder geval zes die kunnen worden aangemerkt als extreme recyclers.

Vogelnest - Recyclende dieren
Foto: Allie’s.Dad via Compfight cc
  •  Vogels

Misschien zijn vogels wel de grootste recyclers van de natuur. Veel stedelijke soorten hebben zich aangepast aan het leven in menselijke omgevingen. Ze bouwen hun nesten met alles wat voorhanden is, zoals afgedankt touw, kranten, paperclips of plastic.

Prieelvogels uit Nieuw-Guinea en Australië construeren uitgebreide en opzichtig “prieeltjes” om partners aan te trekken. Ze verzamelen vaak kleurrijk afval, zoals ook flessendoppen en plastic, en hergebruiken het voor prieeldecoratie.

Nest van de prieelvogel [ENG]

Natuurlijk profiteren vogels zoals duiven en meeuwen ook van al het voedselafval dat wordt achtergelaten door mensen. Ze schrokken op wat ze kunnen.

———-

Heremietkreeft - Recyclende dieren
Heremietkreeft | Foto: Pepper76 via National Geographic
  • Heremmietkreeften

Heremietkreeften kweken geen eigen schelp, dus om zichzelf te beschermen, moeten ze schelpen zoeken die verlaten zijn door ander zeeleven (meestal zeeslakken). Maar ze gebruiken echt alles wat ze kunnen vinden.

Als een krab groeit, moet het vaak zoeken naar nieuwe schelpen die een betere pasvorm bieden. Op deze manier recyclen deze leuke schaaldieren voortdurend woningen die anders verloren zouden zijn gegaan.

———-

Cyclosa ginnaga - Recyclende dieren
Cyclosa ginnaga
  • Wielwebspinnen

Alle spinnenwebben kunnen worden aangemerkt als opmerkelijk technische prestaties, maar weinig webben halen het bij het milieuvriendelijke design van sommige wielwebspinnen. Neem bijvoorbeeld de soort Cyclosa ginnaga. Zij versiert haar web met al het puin dat ze kan vinden, zoals bladeren en takjes.

———-

Mestkever - Recyclende dieren
Mestkever | Foto: Wikimedia Commons
  • Mestkevers

Het is een vuil werkje, maar iemand moet het doen. Ja, zelfs poep is te waardevol om te verspillen, en waarschijnlijk begrijpt geen dier dit beter dan de mestkever. Dit insect leeft van het verzamelen en hergebruiken van poep. Mestkevers bouwen niet alleen hun huizen uit uitwerpselen, maar ze eten het ook en leggen er hun eieren in.

Het is hun afvalverzamelingstrategie om uitwerpselen in ballen te rollen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd.

De ecologische waarde van mestkevers mag niet worden onderschat. De verbazingwekkende recycling-vermogens van mestkevers is zelfs voorgesteld als een manier om de opwarming van de aarde te helpen beteugelen.

Mestkever aan het werk

———-

Geaderde octopus - Recyclende dieren
Geaderde octopus | Foto: By Nick Hobgood (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
  • Octopussen

Octopussen zijn waarschijnlijk de slimste ongewervelde dieren op de planeet. Hun sluwheid blijkt onder andere uit het gebruik van hun gereedschap. Verschillende soorten, zoals de geaderde octopus, bouwen schuilplaatsen uit afgedankte rommel. Deze geïmproviseerde woningen worden gebouwd van alles wat rondslingert, zoals gekraakte kokosnootschelpen, verlaten schelpen, glazen potten, blikken en ander weggegooid afval. Het afval van de één is de schat van de ander!

———-

Koraal op gezonken schip - Recyclende dieren
Koraal op gezonken schip | Foto: RainbowVisions
  • Koralen

Geschat wordt dat 75 procent van alle koraalriffen over de hele wereld wordt bedreigd. Maar er is ook reden tot hoop. Hoewel ze gevoelig zijn voor variaties in hun omgeving, hebben deze dieren ook een opmerkelijk aanpassingsvermogen: ze hechten zich aan zowat elke harde ondergrond die ze kunnen vinden. Dit omvat scheepswrakken, onderzeese pijpleidingen en zelfs booreilanden. Door deze herbestemming van wrakken op de zeebodem, bieden ze habitat voor talloze andere soorten die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de ecologie van koraalriffen.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp