Grijze roodstaartpapegaaien helpen elkaar zonder dat ze daar een wederdienst voor verwachten. Dit zogenaamd onbaatzuchtige gedrag werd eerder aangetoond bij mensapen en nu dus ook bij deze soort papegaaien.

roodstaartpapegaaien
Grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus) | Foto: publiek domein

Door middel van een gedragstest onderzochten twee Duitse ornithologen hoe bereidwillig de dieren zijn om soortgenoten te helpen aan voedsel als ze er zelf niet direct iets voor terug krijgen. Wat blijkt: de grijze roodstaartpapegaai is intrinsiek gemotiveerd om soortgenoten te helpen, zelfs als ze deze dieren nooit eerder hebben gezien.

In het experiment werden twee gedomesticeerde papegaaien naast elkaar gezet in open behuizingen. Als ze een muntje inleverden kregen ze een nootje als beloning. Als een dier geen muntje kon ruilen voor een nootje maar wel muntjes had dan gaf hij dit muntje door aan zijn buurman. Uit de test bleek dat zeven van de acht papegaaien de muntjes weggaven. Omgekeerd blijken de ontvangers uiteindelijk hetzelfde te doen, aldus de publicatie in Current Biology.

roodstaartpapegaaien
Grijze roodstaart in het wild | Foto: Robert01/Wikimedia

Ze leken te begrijpen wanneer hun hulp nodig was, aldus Désirée Brucks van het Max Planck Instituut voor Ornithologie. Ook hoogleraar gedragsbiologie Carel ten Cate bevestigt dat roodstaartpapegaaien, net als mensapen, prosociaal (onbaatzuchtig) gedrag laten zien. Er is bij eerder onderzoek bij andere vogelsoorten ook hulpvaardig gedrag waargenomen, maar dit experiment is uniek. Ten Cate:

“Met de muntjes hebben de onderzoekers heel duidelijk gemaakt dat de papegaai ervoor zorgt dat een ander individu voedsel krijgt, zonder dat hij er zelf wat aan overhoudt. Dit is echt heel zeldzaam in het dierenrijk. Wat die papegaaien laten zien is indrukwekkend. Het past in het beeld dat sommige papegaaiensoorten en kraaiachtigen in hun sociaal gedrag en cognitieve vermogens vergelijkbaar zijn met sommige mensapen. Dat ze op een behoorlijk complex cognitief niveau kunnen functioneren en taken kunnen uitvoeren die een zekere intelligentie vereisen.”

Volgens ten Cate kan het gedrag op langere termijn wat minder belangeloos blijken, want als je nu iets geeft zou het zomaar kunnen dat je er later toch iets voor terugkrijgt.

tuimelaars
Tuimelaars | Foto: Monique van Dijk/Animals Today

Tuimelaars vertonen ook prosociaal gedrag. Uit Japans onderzoek blijkt dat de dieren liever gezamenlijk een beloning krijgen dan alleen voor zichzelf.

En ook chimpansees houden rekening met elkaar. De dieren blijken de voorkeur te geven aan voorwerpen die in te ruilen zijn voor een beloning voor zichzelf en een partner, liever dan voorwerpen die alleen een beloning voor het individuele dier opleveren.  Dat blijkt uit onderzoek waar ook de bekende primatoloog Frans van de Waal aan heeft meegewerkt.

grijze roodstaartpapegaaien
Grijze roodstaartpapegaaien worden helaas ook veel als huisdier gehouden | Foto: publiek domein

En nu blijkt dus dat ook roodstaartpapegaaien prosociaal gedrag vertonen. De dieren komen van oorsprong voor in Afrika maar worden helaas ook veel als huisdier gehouden en vaak ook alleen, wat kan leiden tot eenzaamheid en depressie.

Bron:

©AnimalsToday.nl