Toen Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, in 2018 overleed, liet dat een immense leegte achter bij het team dat voor hem zorgde. ‘Kifaru’ neemt je mee in de laatste vier jaar van zijn leven en wordt verteld vanuit het oogpunt van zijn verzorgers. En juist deze menselijke component maakt de film zo uniek.

Kifaru
De verzorgers van neushoorn Sudan vertellen in Kifaru over zijn leven en het gevoel van leegte na zijn overlijden

Bekijk hier een prachtig fragment – en levensles – van Sudan’s verzorger James Mwenda:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Laatste poging soort te redden

Sudan verhuisde als jonge neushoorn uit een conflictgebied in Sudan en zat jarenlang in een Tsjechische dierentuin, totdat hij werd overgeplaatst naar de Ol Pejeta in centraal Kenia, samen met zijn in gevangenschap opgegroeide dochter Najin en kleindochter Fatu. Ol Pejeta is het grootste natuurbeschermingsgebied voor neushoorns in Oost-Afrika en de plaats waar Sudan de laatste jaren van zijn leven is verzorgd.

Het doel van de verplaatsing van de dieren was de hoop dat ze zich in hun natuurlijke omgeving zouden gaan voortplanten – iets wat in gevangenschap niet tot nauwelijks lukte– en Sudan zo lang mogelijk in leven te houden voor wetenschappers om een methode te ontwikkelen om het voortbestaan van deze (onder)soort veilig te stellen.

Ondanks zijn 24/7 bescherming stierf Sudan vorig jaar zonder verdere nakomelingen te hebben verwekt. Niet vanwege stropers overigens, maar door ouderdom. Sudan was namelijk al 45 jaar oud. Na zijn dood zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns in leven, zijn dochter en kleindochter Najin en Fatu.

Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn Sudan is overleden

Twee embryo’s geven hoop

Een internationaal team van onderzoekers is er inmiddels in geslaagd twee embryo’s te maken van kunstmatig bevruchte eicellen van Fatu. Omdat Fatu en Najin wel eitjes aanmaken, maar nog nooit zwanger zijn geraakt, worden de embryo’s nu bewaard in vloeibaar stikstof, om later via ivf ingebracht te worden bij een zuidelijke witte neushoorn. Daarvan zij er naar schatting nog 20.000 in leven in Afrika.

De officiële vertoning van “Kifaru” in Europa vindt naar alle verwachting begin volgend jaar plaats. Momenteel verovert ie – terecht – alle natuurfilmfestivals in andere delen van de wereld.

Bekijk de officiële trailer van Kifaru:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bron:

©Animals Today Rowena Facee Schaeffer