Uit naam van het Hindoeïsme zijn in Nepal op dit moment zo’n 1,5 miljoen mensen samengekomen voor het vijfjaarlijkse Gadhimai-festval; een massamoord op dieren die wereldwijd zijn weerga niet kent, om de gelijknamige godin van de macht tevreden te stellen. Officieel heeft het zogeheten tempelcomité in 2015 het offeren van dieren verboden, maar er zouden inmiddels alweer vele duizenden buffels, geiten, varkens, kippen en duiven op vreselijk primitieve wijze gedood zijn.
Het Gadhimai-festival is een offerplechtigheid die sinds 260 jaar om de 5 jaar wordt gehouden bij de Gadhimai-tempel van Bariyarpur, in het district Bara in het zuiden van Nepal aan de grens met India. Het wordt van oorsprong gevierd door het Madheshi-volk en draait om het op grote schaal offeren van dieren als waterbuffels, varkens, geiten, kippen en duiven, met als doel Gadhimai, de godin van de macht, te behagen en aldus het kwaad af te wenden en voorspoed af te dwingen.
Gadhimai-festival barbaars bloedbad
De gedachte om een dier slachten voor een zogenaamde heilige, god of godin is heden ten dage niet meer voor te stellen, maar het gebeurt nog steeds, ondanks een beslissing in 2015 door een commissie van de Gadhimai-tempel dat het offeren tijdens het festival zou stoppen. Al jaren wordt wereldwijd geprotesteerd tegen dit barbaarse bloedbad en dat leidde in 2014 voor het eerst tot een beperking in de aanvoer van dieren uit het aangrenzende India, waarmee de brute slacht iets minder groot was van omvang.
Diverse media melden dat er ondanks het ‘verbod’ alweer duizenden dieren op brute wijze geslacht zijn. Dit gebeurt door mensen zonder significante slachtervaring, die door de tempel aangewezen zijn om met machetes op de dieren in te hakken met als doel ze te onthoofden. Dat dit regelmatig misgaat is duidelijk te zien in onderstaande video van Animal Equality. In deze video wordt uitgelegd hoe en waarom het festival plaatsvindt, waarbij als aftrap een duif ritueel onthoofd wordt. LET OP: EXTREEM SCHOKKENDE BEELDEN!
.
Geen compassie, geen spiritualiteit
In 2014 werden naar schatting maar liefst 200.000 tot 250.000 dieren geofferd tijdens het religieuze festival. Maar volgens Manoj Gautam, een voorvechter van dierenrechten verbonden aan het Jane Goodall Instituut in Nepal, is het religieuze aspect van het Gadhimai-festival de afgelopen jaren geheel verloren gegaan:
“Er is geen medeleven. Er is geen spiritualiteit. Het is gewoon sport. Het is verspillend.”
Uit naam van deze en vele andere religies telt een dierenleven niet, enkel de zogenaamde voorspoed die de gelovigen hiermee menen af te dwingen. Uitvloeiselen hiervan vinden we overal ter wereld terug – en dus ook hier in het westen – in het ritueel onverdoofd slachten, met dezelfde primitieve beweegredenen dat het geloof de dood van dieren zou opeisen, of het bijgeloof dat mensen er geluk mee kunnen afdwingen door hun god of welke heilige dan ook te behagen. Wie tot drie kan tellen weet dat dit klinkklare onzin is, maar het geloof in sprookjes lijkt wat dat aangaat nog steeds niet voorbij. Dit gaat wereldwijd ten koste van vele miljoenen dieren, gepaard gaande met vreselijk en onvergeeflijk dierenleed.
Stop het ritueel onverdoofd slachten!
Steun het nieuwe wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren waarin iedere vorm van onverdoofde slacht in Nederland wordt verboden. Vrijheid van religie eindigt zodra dieren en mensen er het slachtoffer van worden. Stop de onverdoofde slacht en teken onze petitie:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?