Wildlife SOS heeft Ramu, een 19-jarige uitgebuite en verzwakte olifant, succesvol verhuisd naar het olifantenziekenhuis in Churmura, India. Hier krijgt hij de verzorging die hij nodig heeft om te herstellen van zijn verwondingen en artrose. En als hij is hersteld, mag hij blijven zodat hij de rest van zijn leven de liefde en medische verzorging krijgt die hij verdient.
Als dierenhulporganisatie heb je soms geen tijd om lang bij het verlies van een speciaal dier stil te staan. De verzorgers van Wildlife SOS hadden nog maar net afscheid genomen van de geliefde olifant Bella, die helaas een paar dagen na haar redding overleed, toen ze hoorden van een andere olifant die hun hulp hard nodig had.
Nauwelijks staan
Het ging om de 19-jarige olifant Ramu, die kampte met veel pijn vanwege zware ontstekingen aan zijn ledematen. Wildlife SOS kreeg verder niet veel informatie over Ramu, maar op foto’s zagen ze direct dat hij nauwelijks kon staan van de pijn en zijn dagen op deze manier geteld waren. Er was geen tijd te verliezen.
Ramu’s ontstoken been:
Ze besloten direct met de olifantenambulance naar Ramu te rijden om hem op te halen. Daar onderzochten dierenartsen van Wildlife SOS hem ter plekke om te beoordelen of hij gezond genoeg was voor een reis van ruim twee dagen.
De ambulance van Wildlife SOS, waarmee al veel olifanten zijn gered:
Misvormingen
Bij het eerste onderzoek bleek dat Ramu ernstige artrose heeft, waardoor hij kampt met zware misvormingen aan zijn lichaam. Dat is helemaal schokkend als je beseft dat de olifant met zijn 19 jaar nog maar een puber is. Het dier heeft duidelijk veel te hard moeten werken en niet de verzorging gekregen die hij nodig had.
Bang
Het was niet eenvoudig om Ramu in de olifantenambulance te krijgen, want hij was er erg bang van. Dat is te begrijpen omdat het dier waarschijnlijk nooit in de buurt van grote machines is geweest. Het team van Wildlife SOS gaf hem daarom alle tijd om aan de ambulance en het team te wennen. Ook gaven ze hem een speciaal dieet van suikerriet, watermeloenen en bergen met groenten om aan te sterken. Om zijn zere been te ontzien, legden ze een helling aan van modder en stro waarmee hij zonder zijn been te veel te belasten in de wagen kon lopen.
Gelukkig was Ramu binnen een paar dagen gewend aan de ambulance en kon zijn reis beginnen. Een team van dierenartsen zorgde ervoor dat hij tijdens de reis comfortabel was en geen pijn had.
Ramu is bijna thuis!
Feestmaaltijd
Na een voorspoedige reis van twee dagen bereikte Ramu het olifantenziekenhuis. Daar werd hij verwelkomd met een feestmaaltijd van watermeloenen, pompoenen, bananen en suikerriet. Ook startte men snel met lasertherapie, om de pijn aan zijn been te verzachten.
Na uitgebreider onderzoek door dierenartsen bleek dat Ramu meerdere botbreuken en ontstekingen in zijn linkerachterbeen en chronische artrose heeft. Hij heeft nog een lange weg te gaan voordat hij hersteld is, maar het team is blij met elke stap in de goede richting!
26 olifanten gered
Wildlife SOS heeft sinds haar bestaan al 26 olifanten uit hartverscheurende omstandigheden gered. Sommige werden uitgebuit in circussen of tempels, andere moesten op straat bedelen of waren gewond geraakt door een verkeersongeval. Met de hulp van het State Forest Department zijn ze in veiligheid gebracht en krijgen ze de rest van hun leven de liefde en medische verzorging die ze verdienen in hun twee opvanglocaties in India: het Elephant Conservation and Care Centre in Mathura en het Elephant Rescue Centre in Yamunanagar.
Rubberen vloeren
Om de medische behandelingen voor olifanten als Ramu zo comfortabel mogelijk te maken, wil Wildlife SOS dubbellaagse rubberen vloeren plaatsen in het ziekenhuisgebouw en de behandelingsruimtes buiten. Deze kosten ongeveer $ 20.000 om te installeren. Mocht je hierbij willen helpen dan kan dit door een donatie te doen of een olifant te sponsoren.
Bron:
©Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?