Stroperij kent vele vormen en illegale visserij valt daar ook onder. Toezichthouders van Recreatie Midden-Nederland constateren een toename van palingstroperij op de Loosdrechtse Plassen. Vorige maand nog werd een illegale visser met zo’n 370 palingen betrapt. Opsporingsambtenaren zijn iedere dag op de uitkijk naar palingstropers.
Stroperij ken vele vormen maar wordt gedreven door een gemeenschappelijke factor: geld. Paling is geld waard, net als ivoor en neushoornhoorn, en dus zullen er altijd stropers zijn die de natuur leegroven tot kaalslag resteert en soorten zijn uitgestorven. De paling heeft de IUCN-status ‘kritiek’.
Palingstropers professioneel te werk
De illegale visser die vorige maand door buitengewoon opsporingsambtenaren werd opgepakt overtrad niet alleen het op die plek geldende visverbod, ook was hij op een plaats waar in het geheel niet gevaren mag worden. Daarbij had hij een hek geforceerd om binnen te komen. De man had een professionele visuitrusting aan boord en was duidelijk geen hobbyist. In het water werden vier fuiken aangetroffen waarmee hij de 370 vissen had gevangen.
Behalve het lokale visverbod geldt ook nog een algeheel visverbod op paling tussen 1 september en 30 november, want dan is het paartijd en mogen ze niet gestoord worden.
.
.
Naar schatting kost paling zo’n 7 euro per 100 gram en daarom zullen stropers er alles aan doen om zo veel mogelijk vis te vangen. Dat gebeurt onder meer met fuiken en om die te ontdekken moeten de BOA’s goed opletten. Edwin van Keulen vertelt tegen RTV Utrecht:
“Wat kijken naar draden die naar beneden hangen. Het kan zijn dat er een klein balletje op het water drijft dat dient als dobber en waar een net aan zit. Soms zie je wat kurken bij elkaar drijven of zie je in ondiep water een ander golfslagje.”
Vanwege de prijs van paling is het een luxeproduct, voor een markt die mogelijk bestaat uit rijkere particulieren, restaurants en exclusieve cateraars. Het is voor consumenten dus een evidente keuze om geen paling te eten zonder kennis over de herkomst en als restauranthouder of cateraar in ieder geval van 1 september tot 1 december geen paling op het menu te zetten. Dergelijke exclusiviteit heeft een bittere nasmaak, zo blijk opnieuw.
Stop de palingstropers, geef ze aan
Het is van het grootste belang dat illegale visvangst – zoals die op de Loosdrechtse Plassen – wordt gestopt. Het vangen van de palingen tijdens de paartijd kan dramatische gevolgen hebben voor de soort. Bovendien lijkt deze vorm van stroperij goed georganiseerde vormen aan te nemen, waarbij geen enkele wet wordt gerespecteerd en vernielingen worden aangericht.
Weet jij iets over illegale palingvisserij, meld dat dan alsjeblieft bij de politie. Kom niet zelf in actie want dat kan lopend politieonderzoek of dat van de buitengewoon opsporingsambtenaren frustreren. Probeer wel beelden vast te leggen met een exacte locatiebeschrijving, bijvoorbeeld de coördinaten waar zich een fuik bevindt. Wil je om wat voor reden dan ook niet in contact treden met de politie, dan kun je ons ook mailen: redactie@animalstoday.nl. Wij garanderen je privacy en zorgen dat jouw tip toch op de juiste plek belandt.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?