Amper zes weken nadat de eerste vangkooien voor wasberen in Limburg geplaatst zijn en 11 wasberen gevangen werden is met ingang van deze week de jacht op de dieren alsnog toegestaan. Het zou gaan om de moeilijk vangbare Limburgse wasberen, maar de ontheffing geldt voor alle gebieden waar geen vangkooien staan.
Limburg telt 38 jagersverenigingen, maar er wordt niet bekendgemaakt welke van hen ontheffing heeft gekregen om op wasberen te schieten, zo schrijft De Limburger. Dit naar zeggen om ‘verstoring’ van de jacht en intimidatie tegen te gaan. Als belangrijkste reden om tot afschot over te gaan wordt genoemd dat de 11 gevangen wasberen besmet zijn met de voor mensen mogelijk schadelijke wasbeerspoelworm (Baylisascaris procyonis). Ook zou het vangproces niet snel genoeg gaan.
Het plan om wasberen af te schieten werd eerder dit jaar verijdeld dankzij veel protest en een zeer succesvolle protestbrief van Stichting AAP, waarbij aangeboden werd om de gevangen wasberen over te plaatsen naar dierenparken en bij te dragen in de kosten. Hiermee ging de provincie Limburg akkoord.
.
.
Vorige maand werden door de Zoogdiervereniging de eerste vangkooien geplaatst in Limburg:
.
Vangen Limburgse wasberen verliep succesvol
Sinds oktober werden 11 dieren gevangen van de naar schatting 50 tot hooguit 100 Limburgse wasberen. Minimaal 11 tot maximaal 22 procent van de totale populatie is al uit de natuur weggehaald. Dit is een eis want wasberen zijn invasieve exoten.
David van Gennep van stichting AAP reageert in De Limburger teleurgesteld over het snelle besluit van Limburg om toch te gaan schieten:
“Ik vind het heel vroeg, heel snel en niet nodig. Het is niet zo dat stichting AAP de huidige wasbeerflow niet aankan, dat gaat prima.”
Van Gennep wil dat de tot nu toe succesvolle vangactie meer tijd krijgt. Hij geeft aan dat Nederland nog veel meer wasberen kan verwachten uit Duitsland en dat direct doodschieten de mogelijkheid om de dieren levend te onderzoeken als voorbereiding op hun komst wordt ontnomen. Ook vreest hij alsnog voor de wasbeerspoelworm. Als een besmette wasbeer geraakt wordt maar alleen gewond is, vlucht en elders sterft is er veel risico dat de spoelworm alsnog via andere dieren verder verspreid wordt. Of door de jagers zelf:
“Worden de dode wasberen straks wel op een goede manier afgevoerd door jagers? Ik hou mijn hart vast voor besmettingen.”
Ook Gelderland maakte deze week bekend dat de wasbeer uitgeroeid gaat worden, waarbij vangen en herplaatsen al op voorhand is afgewezen:
.
Communicatieadviseur Limburg is zelf jager
Een diervriendelijke oplossing voor de Limburgse wasberen ligt niet meer in de lijn der verwachting, ondanks de aanvankelijke positieve ommezwaai. Opvallend is wel dat communicatieadviseur en tevens woordvoerder van de provincie Limburg, Egbert Hanssen (LinkedIn), al sinds 2008 lid is van de reewildcommissie van wildbeheereenheid (WBE) Land van Horne. Kort door de bocht: de communicatieadviseur en woordvoerder van de provincie Limburg is zelf jager.
De vraag rijst dan ook: zijn we afgelopen zes weken slechts zoetgehouden met vangkooien? Was het afschieten altijd de achterliggende bedoeling, maar verdween de jacht op wasberen door de publieke verontwaardiging tijdelijk in de koelkast?
PvdD gaat vragen stellen
Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren in Limburg gaat het provinciebestuur kritische vragen stellen over de snelle ommezwaai van het wasbeerbeleid, na amper 6 weken op de teller voor het vangproject:
“Het invangen van wasberen is een groot succes, 11 van de naar schatting 50 wasberen tellende populatie zijn binnen enkele weken gevangen. Het is onbegrijpelijk dat de provincie dan alsnog een ontheffing geeft om de wasberen af te schieten.”
Volgens Plusquin is er sprake van directe invloed van jagers op de besluitvoering in Limburg:
“Het beleid van de provincie wordt bepaald door de lobby van de jagersvereniging. Na de bevers worden nu ook wasberen afgeschoten. Zijn katten en dassen nog veilig in Limburg of worden deze binnenkort ook vogelvrij verklaard?”
Ze hekelt de invloed van jagers op de politieke besluitvorming:
“De natuur is niet exclusief voor de jagers. Veel natuur- en dierenliefhebbers zien met lede ogen aan hoe de dieren die ze kennen uit de natuur worden afgeschoten voor een door de provincie gefinancierde hobby.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?