De roep om de walvis te redden van klimaatverandering, plasticvervuiling en andere bedreigingen is niets nieuws. Maar nu blijkt het omgekeerde het geval: de walvis is bezig de mens te redden. En dat is heel wat geld waard, zo heeft een gerenommeerde econoom berekend.

klimaatverandering
Walvis onmisbaar in strijd tegen klimaatverandering | Foto: Pixabay

De vicedirecteur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Ralph Chiami heeft onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat de grote walvissen net zo onmisbaar zijn voor de bestrijding van de opwarming van de aarde als de Amazone in Brazilië of het Kongobekken in Afrika. Als je de bijdrage van alle walvissen ter wereld aan de gezondheid van de oceanen zou moeten uitdrukken in geld, dan kom je ongeveer op een bedrag van 1 biljoen dollar.

Koolstofopname

Samen met drie IMF-collega’s heeft Chiami een artikel geschreven waarin ze berekenen wat de walvissen waard zijn als het gaat om hun natuurlijke filtering van koolstof uit de lucht. Een deel van dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het online tijdschrift Finance & Development van het IMF.

Van plankton naar walvis

Chiami begint zijn uitleg bij fytoplankton: microscopisch kleine plantjes en bacteriën die onder andere in de oceanen voorkomen. Het fytoplankton in de oceaan filtert jaarlijks minstens 37 miljard ton kooldioxide (CO2) uit de lucht. Dat is minstens vier keer zoveel als de Amazone. Fytoplankton genereert ook ongeveer 50 procent van alle geproduceerde zuurstof. Chiami:

“De longen van de planeet bevinden zich eigenlijk in de oceaan.”

De walvissen zijn ongelooflijk belangrijk voor de groei van fytoplankton. Ze scheiden namelijk mineralen uit die cruciaal zijn voor het plankton.

Foto: Pixabay

‘Opslagtanks’

Bovendien houden de walvissen een enorme hoeveelheid koolstof vast in hun lichaam. Een dode walvis die naar de bodem van de oceaan zinkt, houdt gemiddeld nog eens 33 ton koolstofdioxide vast, en dat eeuwenlang. Ter vergelijking: een boom absorbeert ongeveer 22 kilo CO2 per jaar.

In geld uitgedrukt

Het IMF berekende de waarde van de walvissen als het gaat om koolstofabsorptie aan de hand van een aantal factoren. Levensduur (60 jaar, en dat is nog aan de lage kant), en de waarde van walvissen voor het toerisme, de visserij en andere sectoren. Zo kwam het team uit op 2 miljoen dollar per walvis. Dit is natuurlijk veel meer dan wat vlees uit de walvisvangst oplevert, aldus Chiami. Dit financiële inzicht in de walvis zou een inspiratiebron kunnen zijn om de walvispopulatie wereldwijd te vergroten.

Hypothese

In het artikel in F&D staat tot slot dat als er op aarde net zo veel walvissen zouden zijn als vóór de walvisvangst, dan zouden ze jaarlijks 1,7 miljard ton CO2 uit de lucht absorberen. Dan zou het ongeveer 13 dollar subsidie per persoon per jaar waard zijn om de walvissen bij deze belangrijke taak te steunen.

Klimaatfinanciering

Deze stelling roept natuurlijk weer nieuwe vragen op. Hoe moeten de kosten en compensaties moeten worden verdeeld? Wie zou er toezicht houden? Wie zou de handhaving doen? Dit soort lastige vraagstukken staan centraal bij de wereldwijde onderhandelingen over klimaatfinanciering. Toch is het belangrijk om ze te stellen en beleidsmakers duidelijk te maken dat ze de klimaatdoelstellingen serieus moeten nemen. En ze duidelijk te maken hoeveel de majestueuze walvissen waard zijn voor onze planeet…

Meer weten?

Luister dan naar de podcast over dit onderwerp van Michael Fishbach, de directeur van de Great Whale Conservancy, en IMF-directeur Ralph Chiami.

Bron:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué