Een Spaanse organisatie heeft bewezen dat de officiële cijfers over het aantal gedumpte galgo’s per jaar in Spanje niet kloppen. Volgens Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie, zouden er in 2018 maar 52 galgo’s in de steek gelaten zijn. Een groot contrast met de cijfers van opvangcentra en de Spaanse dierenpartij PACMA: 50.000 galgo’s of meer.

galgo's
Organisatie ontkracht officiële cijfers gedumpte galgo’s Spanje | Foto: Pixabay

Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen in februari zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en/of mishandeld. Tijdens het jachtseizoen worden ze door hun snelheid ingezet voor het jagen van hazen. De honden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht, waar ze meestal na 10 dagen worden gedood. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingsstations af om zoveel mogelijk jachthonden te redden. Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten, waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongerdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. De galgo kan beschouwd worden als het meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje.

30 galgo’s in twee jaar

De Spaanse organisatie Almanimal.Va besloot de cijfers van Seprona te ontkrachten. Almanimal.Va is een kleine organisatie die honden redt in de regio Valladolid. In het afgelopen jaar hebben zij meer dan 30 gedumpte galgo’s van de straten gehaald. De organisatie heeft een foto gemaakt van al deze galgo’s om te zien om hoeveel honden het gaat. Dat betekent niet dat er maar 30 galgo’s gedumpt zijn in de buurt van Valladolid in de afgelopen twee jaar, want het lukt niet om alle honden daadwerkelijk te redden. Soms laten ze zich niet vangen en blijven ze op straat rondzwerven. Dan kunnen de rescue-organisaties weinig meer doen dan eten en drinken achterlaten voor de honden. Een woordvoerder van Almanimal.Va over de cijfers van Seprona:

“De cijfers kloppen niet… Het lijkt erop dat de organisatie Almanimal.Va meer dan de helft van alle honden die in Spanje gedumpt zijn heeft verzorgd.”

En volgens de organisatie kan dat helemaal niet. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met het aantal honden dat sterft nadat ze gedumpt zijn, door bijvoorbeeld ongelukken op de weg, of honden die gedood zijn door jagers.

https://www.facebook.com/almanimal.va/posts/2371096289800544?__xts__[0]=68.ARC7d5_6RtUig-XIA8bSsM-CGm-rkrdmeeV4UP03ue1tqVCw7p2DwG3P33CBb8e-5-A4gV-44aMKI-5evvrSr_ZH_goMjwJ6oAigkWdHxLSNbgl7KYqgqMYC4u8SoQC71Xf61NWOpo2PDGzXPtSMlpFepYCzzWx5KQ0J7_BswopLnQOyYbgPAtG8d5qXyD1Y1SLPRsAElIbvfL1DQMPYLNwwKVvcDdq9ebi7jvs1YddOr7hzo8bPPZh–vwh9iqdolUpRAINLbAr9dcOlOKO4OBBDIQ5GQUFskjGQJu84IXBRVdvdZXNtHbE1P3uD-1iNR5SqDQdeb1vLDeKdMukEa0iHXa9&__tn__=-R

Almanimal.Va houdt zich bezig met het redden van honden in een kleine regio in Spanje. De organisatie wordt gerund door twee vrouwen die met enkele vrijwilligers honden redden. Over heel Spanje zijn er dit soort organisaties actief, maar ook zijn er grotere opvangcentra waar per jaar honderden honden opgevangen worden, die zich bezighouden met het redden van galgo’s. Wie in februari de opvangcentra bezoekt zal zien dat deze overvol zijn en over hun capaciteiten heen zijn. Vanuit DutchGalgoLobby juichen we het toe dat Almanimal.Va naar de pers is gestapt om aan te tonen dat de cijfers van Seprona niet kloppen. Het is heel belangrijk dat er bewijs komt om de officiële cijfers tegen te spreken, want hiermee probeert de jachtsector te ‘bewijzen’ dat er geen sprake is van het massaal dumpen van galgo’s, maar dat het om incidenten zou gaan.

Scooby
Karen in Spanje op zoek naar het ware verhaal over de Spaanse galgo

Valentina

AnimalsToday.nl werkte in 2016 samen met Almanimal.Va aan de redding van galgo Valentina. Toen zagen we al hoeveel werk Almanimal.Va in een klein gebied in Spanje verzet met een klein groepje vrijwilligers. En ook zagen we hoeveel honden zorg nodig hebben. Sommige galgo’s laten zich moeilijk pakken en hun redding duurt maanden, maar de vrijwilligers van Almanimal.VA geven niet op en gaan tot het uiterste om de honden uit de straat te halen. Andere honden laten zich nooit pakken. De redding van Valentina is te zien in de documentaire die AnimalsToday.nl maakte over de Spaanse galgo: Broken Spirit – The Galgo’s last Run. Bekijk de documentaire hier.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer