Skipper en Ping, een mannelijk pinguïnpaartje dat woont in de Berlijnse Zoo, broeden sinds juli een ei uit dat ze van hun verzorgers hebben gekregen. Als alles goed gaat, wordt dit het eerste kuiken van het gelukkige koppel – en het eerste pinguïnkuiken voor de dierentuin in 20 jaar.
Het stelletje verhuisde in april van een dierentuin in Hamburg naar de Berlijnse Zoo. Daar viel het de verzorgers al snel op hoe hecht de band was tussen de tienjarige pinguïns en hoe groot hun kinderwens was, zei Maximilian Jäger, woordvoerder van de dierentuin. Het paartje was altijd samen en deed verwoede pogingen om van alles uit te broeden, van stenen tot een vis.
In juli besloten de verzorgers om Skipper en Ping hun eigen ei te geven om uit te broeden. Een van de vrouwelijke koningspinguïns had een ei gelegd, maar omdat haar vorige eieren nooit waren uitgekomen, werd het gedoneerd aan het homopaartje. Zodra de adoptievaders het ei zagen, wisten ze direct wat ze moesten doen. Als doorgewinterde ouders ontfermden ze zich beurtelings over hun toekomstige kroost.
De verzorgers weten niet zeker of het ei is bevrucht. Maar als het levensvatbaar is, is het de eerste pinguïn in de dierentuin die is geboren uit twee vaders, zei Jäger.
Andere opvallende homo-pinguïnparen
Pinguïnpaartjes van hetzelfde geslacht komen regelmatig voor. Voor pinguïns is elke vorm van monogamie handig: de een kan het ei uitbroeden terwijl de andere naar voedsel zoekt. Bovendien kan samenzijn met een geliefde de Antarctische kou een beetje draaglijker maken.
In juni eerde de London Zoo het trouwe koppeltje Ronnie en Reggie met een spandoek met de tekst: “Sommige pinguïns zijn homo. Get over it.” De twee Humboldt-pinguïns hebben in 2015 een verstoten ei uitgebroed.
In Australië werd Sphengic geboren, een ezelspinguïn die liefdevol werd vernoemd naar haar adoptievaders Sphen en Magic.
Misschien wel het meest beroemde mannelijke pinguïnsetje waren Silo en Roy, die elkaar vonden in de Central Park Zoo in 1998 en succesvol een kuiken ter wereld brachten met de naam Tango. Op hun verhaal is een bekroond kinderboek gebaseerd: And Tango Makes Three.
Voorlopig zijn de adoptievaders helemaal in hun nopjes met hun ei. In september – de incubatietijd duurt 55 dagen – mogen ze hun vaderschapskwaliteiten bewijzen. Tot die tijd krijgen ze zoveel mogelijk rust om de kans op succes te vergroten.
Bronnen
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?