Drie orka’s uit de groep van bijna 100 walvissen die in Rusland onder erbarmelijke omstandigheden vastzit in de ‘walvisgevangenis’, zijn vrijgelaten in de Zee van Ochotsk in Oost-Rusland. Eerder werden al 8 dieren vrijgelaten. De walvissen zijn vorig jaar gevangen en opgesloten in kleine bassins, met het doel ze te verkopen aan mariene entertainmentparken in China.
Gesteggel
We schreven al een paar keer eerder over de ‘walvisgevangenis’ waarin 10 orka’s en 87 witte dolfijnen (beloega’s) op hun vrijheid wachtten. Na een jaar van juridisch en politiek gesteggel is de vrijlating dan eindelijk in juni gestart. Voordat de dieren konden worden bevrijd, moesten ze eerst een zwaar programma volgen om ze voor te bereiden op hun vrije leven. Ook werden zij voorzien van satellietzenders, zodat ze gevolgd kunnen worden door wetenschappers en dierenartsen.
Het zal zo’n 4 maanden duren totdat alle walvissen zijn teruggeplaatst in hun natuurlijke habitat. Dat is aanzienlijk korter dan de periode van jaren, waarmee eerst rekening werd gehouden.
Eerste vrijlating
Als eerste werden op 28 juni twee orka’s en zes beloega’s in de open zee vrijgelaten. De reis ernaartoe was niet gemakkelijk; de dieren waren lange tijd opgesloten in kleine tanks in vrachtwagens. In elke tank zat tijdens de gehele rit een begeleider in het water, die ervoor zorgde dat de dieren zich niet bezeerden en geen water inhaleerden. Ook waren de dieren met speciale crème ingesmeerd om te voorkomen dat hun huid werd beschadigd. Het was even schrikken toen ze onderweg in een storm belandden, maar uiteindelijk leverde deze maar een dag vertraging op. Na ongeveer een week kwamen ze bij de Zee van Ochotsk aan. Hier werden ze langzaam uit hun tanks het water ingetakeld.
Een orka wordt vanuit de vrachtwagen in het water getakeld:
Volgens de directeur van VNIRO, (het Russische federale onderzoeksinstituut voor visserij en oceanografie) dat toezicht houdt op de vrijlating van de walvissen, was de vrijlating succesvol en hebben de dieren minimale stress ondervonden.
De orka’s waren na hun vrijlating kalm, soms verhoogden ze hun snelheid en sprongen ze hoog uit het water. Op een gegeven moment namen ze afstand van elkaar op zo’n 200 meter, daarna kwamen ze weer dichterbij en uiteindelijk zwommen ze richting open zee. Kolonchin:
“Het moeilijkste in de vrijlating was, dat niemand dit eerder heeft gedaan. Vanuit het oogpunt van de wetenschap is dit een fantastische ervaring, die informatie zal verschaffen over hoe de dieren zich gedragen na een langere periode in gevangenschap.”
Volgens de zenders die ze bij zich dragen zijn de twee orka’s, die broer en zus zijn, nog samen en hebben zij zelfs al een aantal dagen gejaagd. Het is nog niet bekend of ze zich bij een groep wilde orka´s hebben aangesloten, of dat zij zelfstandig jagen. Over het lot van de vrijgelaten beloega’s is minder bekend.
De orka’s krijgen een urenlange massage voordat ze worden vrijgelaten in de open zee. Volgens deskundigen uit het team van Jean-Michel Cousteau helpt dit om de negatieve impact van transport in kleine containers te verminderen.
De tweede groep
De tweede groep, bestaande uit 3 orka´s, was op 16 juli aan de beurt. Volgens het VNIRO verliep het tweede transport vlotter dan het eerste. Deze keer reisden de dieren voor een deel per schip, wat minder stressvol is dan per vrachtwagen.
Toen 2 van de orka’s – een mannetje en een jong vrouwtje – werden vrijgelaten, hingen ze wat rond in plaats van direct weg te zwemmen. Toen de derde orka, een ouder vrouwtje, werd losgelaten, haastte ze zich om zich bij de andere twee te voegen en vervolgens gingen ze met zijn drieën naar de open zee. Volgens de laatste signalen zijn ook zij nog steeds bij elkaar.
Een voor een worden de orka´s vrijgelaten vanaf het ponton:
De laatste 5 orka’s die nog in de ‘walvisgevangenis’ zitten, worden volgens Milieuminister Dmitry Kobylkin aan het einde van de zomer vrijgelaten.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond de vrijlating van de walvissen? Volg dan de Facebookpagina van Free Russian Whales, een samenwerkingsverband tussen verschillende Russische dierenrechtenorganisaties.
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?