De populatie giraffen in Kenia en Tanzania is de afgelopen 30 jaar met zo’n 49% a 51% gedaald. De algemene populatie giraffen in geheel Afrika is in dezelfde tijd met zo’n 40% gedaald. Actie is dringend nodig en de vraag om de handel in (producten van) giraffen te reguleren wordt zowel binnen CITES als de Verenigde Staten – één van de grootste consumenten – besproken.

masaigiraffen
Uitsterven in stilte: Masaigiraffen nu officieel een bedreigde soort | Foto: Pixabay

Bedreigingen

De Masaigiraffe, 1 van de 9 zogeheten ‘ondersoorten’ van de giraffe, werd lang beschouwd als dé sleutelpopulatie voor de soort. Helaas laat nieuw onderzoek van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) zien dat het slecht gaat met deze ondersoort. Vorige week donderdag liet IUCN weten dat de Masaigiraffe nu officieel de status van ‘bedreigde diersoort’ heeft. De (illegale) jacht en het veranderen van het landschap zijn de grootste boosdoeners. De jacht is gestegen vanwege maatschappelijke onrust en opkomende markten voor giraffe-onderdelen zoals sieraden van de haren van de staart en snijwerk in de botten van giraffes. Ook wordt het uiteinde van de staart in Congo gebruikt als bruidsschat voor de vader van de bruid als ze om de hand van een bruid willen vragen, zoals in dit filmpje wordt verteld. De lange, zwarte haartjes worden dan vaak omgezet in vliegenzwaaiers.  Ook wordt het binnen sommige gemeenschappen gezien als een statussymbool.

rode lijst
Foto: Pixabay

In Zuid-Soedan wordt het vlees van giraffen weer gebruikt om verhongerde vluchtelingen van eiwitten te voorzien. Volgens Tanzaniaanse media zou men er in Tanzania daarnaast zelfs in geloven dat het beenmerg en de hersenen van de giraffe HIV en aids zouden genezen. Daarnaast blijft de menselijke populatie maar stijgen en dit maakt dat men moet uitwijken naar de habitat van de giraffe en andere wilde dieren. Zo stijgt het aantal mens-dierconflicten door gewasschade en ongelukken met voertuigen.

Actie

Volgens Tanya Sanerib, internationaal juridisch directeur voor non-profit organisatie Center for Biological Diversity, is het nieuws over de Masaigiraffen schokkend en is er een oproep tot actie van prominente wetenschappers. Sanerib:

“De internationale gemeenschap moet giraffen de bescherming tegen uitbuiting bieden die ze zo hard nodig hebben. We moeten de internationale handel in giraffen reguleren, of het risico lopen één van de meest opmerkelijke dieren van onze planeet te verliezen.”

Dat actie nodig is, blijkt uit een rapport van de Humane Society International dat laat zien dat de Verenigde Staten bijna 40.000 ‘producten’ van giraffen importeerde tussen 2006 en 2015. Dit waren jachttrofeeën, decoraties, meshandgrepen en levende giraffen. Ook de Europese Unie is een belangrijke afnemer van giraffe producten; online onderzoek liet zien dat ruim 300 giraffe producten worden verkocht door verkopers in België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

‘Gelukkig’ zijn autoriteiten in de Verenigde Staten momenteel aan het kijken of ze de giraffe op de lijst van bedreigde wilde dieren zetten onder een wet genaamd de ‘Endagered Species Act’. Dit zou betekenen dat het kopen, bezitten, verkopen of vervoeren van giraffen of hun onderdelen wordt gereguleerd. Deze nieuwe wet zal echter helaas eventueel pas ingaan vanaf 31 december 2020. Daarnaast liet ook CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – de wereldwijde autoriteit voor de staat van instandhouding van wilde dieren en planten) weten dat het eventueel reguleren van de handel in giraffe en hun onderdelen zal worden besproken. Er zijn namelijk 7 Afrikaanse landen die een voorstel hebben ingediend die volgende maand zal worden besproken tijdens de vergadering van CITES in Genéve. Als dit voorstel wordt geaccepteerd door de meerderheid, zal de handel in giraffen en hun onderdelen voor het allereerst worden gereguleerd.

Bronnen

©AnimalsToday.nl Joy de Vos