Zeven Braziliaanse stropers zijn gepakt, nadat ze via afluisteren en digitaal volgen door de politie betrapt werden. Een van hen, een tandarts, ging er prat op veel jaguars afgeschoten te hebben, wat strikt verboden is. Gezamenlijk zou het zevental duizenden beschermde dieren illegaal gedood hebben.

tandarts
Duizend jaguars slachtoffer van illegaal jagende Braziliaanse tandarts Temistocles Barbosa Freire | Foto: publiek domein

Tandarts Temistocles Barbosa Freire beweert verslaafd te zijn aan de jacht, zoals anderen aan drinken. Naast hem werden nog een boer, een arts, een gevangenbewaarder, een gerechtelijk medewerker en een elektricien aangehouden, die allemaal betrokken waren bij de illegale jachtpartijen op jaguars, halsbandpekari’s, capibara’s en roodspiesherten.

Bewijs

Het groepje werd drie maanden op velerlei manieren gehackt en in die periode bleek dat ze gezamenlijk duizenden dieren op hun geweten hebben. Met name de tandarts viel op, die de zijn deelname aan de illegale jacht niet onder stoelen of banken stak.

Onderstaand bericht op Twitter is van het Federaal openbaar ministerie in de Braziliaanse deelstaat Acre. De aanklacht wordt in behandeling genomen omdat de verdachten ‘niet afhankelijk zijn van zelfvoorzieningsjacht’, oftewel geen aanspraak kunnen maken op uitzonderingen.

Duizend jaguars

Freire heeft sinds 1987 zeker duizend jaguars doodgeschoten, zo melden Braziliaanse nieuwswebsites. Ook refereren ze aan ‘die andere’, de Amerikaanse tandarts en trofeejager Walter Palmer, die in 2015 voor zijn vermaak de beroemde en geliefde leeuw Cecil afschoot. Het principe is hetzelfde: wie betaalt kan ongeacht welke lust botvieren en trofeejacht is daarop geen uitzondering.

Legaal en illegaal

Trofeejagers beroepen zich op jacht als een primitief overblijfsel uit de oertijd en daarom kopen ze legaal of illegaal met veel geld beschermde diersoorten om dood te schieten. De kop en huid nemen ze mee om te pronken, als jachttrofee en bewijs dat ze het konden betalen. Botten van grote katten als leeuwen en tijgers worden vaak door de organisator van de trofeejacht verkocht voor de Aziatische markt, waar men ten onrechte meent dat ze een heilzame werking hebben.

  • Lees ook:

Grote katachtigen structureel slachtoffer van kwakzalverij

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel