Een flink aantal zoogdieren, reptielen en vogels is afgelopen jaar in Bangladesh gered van de illegale handel en stroperij. Naast de handel in wapens en drugs, behoort de handel in wilde dieren tot ‘de illegale top’ in Bangladesh. Het land is een spil in de internationale illegale handel in wilde dieren.
Er werden afgelopen boekjaar 76 afzonderlijke overtredingen van de handel in wilde dieren geregistreerd door de Widllife Crime Control Unit (WCCU), van het Bangladesh Forest Department. In 2016 waren dit er 85; de meeste overtredingen ooit. De hoeveel dieren die in beslag genomen wordt nam echter toe. Na constatering van de overtredingen zijn er in totaal 57 zoogdieren, 76 reptielen en 2632 vogels gered. In het jaar 2017-‘18 werden er 44 zoogdieren, 47 reptielen en 2410 vogels gered. Het jaar daarvoor waren het 5 zoogdieren en 2 reptielen. .
In totaal zijn er 13 mensen gearresteerd en 4 zaken werden ingediend. Volgens de WCCU worden in alle gevallen de overtreders bestraft en beboet.
Meer mankracht nodig
Volgens Mihir Kumar Doe, directeur van de WCCU van de Forest Department, is ‘wildlife crime’ in stedelijke gebieden verminderd door de snelle reactie van de WCCU. Kataban, de grootste huisdiermarkt in Dhaka, is bijna volledig vrij van de handel in vogels, zo wordt gezegd. Echter, om onder andere ook goed te kunnen controleren bij bijvoorbeeld luchthavens, is er meer mankracht nodig:
“We hebben geen teams op Hazrat Shahjalal International Airport en Benapole land port. Het is wel erg belangrijk om regelmatig hier te controleren. Om dit te kunnen doen, hebben we meer mankracht nodig. We hebben nu slecht 3 inspecteurs, dus we kunnen maar weinig helpen binnen de internationale handel van wilde dieren. Wel werken we samen met de douaneambtenaren.”
Volgens Dr. M. Monirul H. Khan, professor van de afdeling zoölogie aan de Jahangirnagar Universiteit, is het moeilijk te zeggen of de illegale handel in wilde dieren is gestegen door het aantal overtredingen te analyseren. In sommige gevallen ligt de oorsprong van het diersoort buiten dit land, wat betekent dat Bangladesh wordt gebruikt als doorvoerroute voor de wereldhandel. Ook volgens Monirul is het belangrijk dat er meer mankracht komt bij WCCU, zodat ze zich kunnen verspreiden om zo de illegale handel te doen verminderen.
‘Populaire’ soorten
De ‘populaire soorten’ die in Bangladesh vaak gered worden van de illegale handel zijn onder meer vogels, zoals de munia, treurmania en papegaaiachtigen, reptielen als de gekko, python, cobra en schildpadden. Onder zoogdieren zijn vossen, apen, eekhoorns en mangoesten populaire soorten. Ook werden er afgelopen jaar twee luipaardwelpen gered.
Niet enkel Bangladesh
In de ‘Wildlife Trafficking Act of 2016’ van de Verenigde Staten, staat een lijst met ‘aandachtslanden’ en ‘zorgwekkende landen’. Een land krijgt deze titel als zij een belangrijke bron, doorvoerpunt of consument zijn van de illegale handel in dieren. Niet enkel Bangladesh staat op deze beschamende lijst. Ook Brazilië, Burma, Cambodja, Kameroen, China, Congo-Kinshasa, Gabon, India, Indonesië, Kenia, Laos, Madagaskar, Maleisië, Mexico, Mozambique, Nigeria, Philippines, Republiek Congo, Zuid-Afrika, Tanzania, Thailand, Togo, Uganda, Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam zijn landen waar wildlife crime op grote schaal plaatsvindt.
Bron:
©AnimalsToday.nl Joy de Vos
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?