We komen om in al het plastic om ons heen. Hoe kan je hier nou zo duurzaam mogelijk mee omgaan en hoe kan je zo effectief mogelijk recyclen? Hier een aantal tips omtrent de fijne kneepjes van het duurzaam leven.
1. Metalen
Aluminium en andere metalen zijn één van de belangrijkste producten om te recyclen. Volgens Julian Kirby, campagneleider van Friends of the Earth (FoE) vraagt het bijna 20 keer meer energie om nieuwe aluminium te maken dan wanneer men aluminium gemaakt van gerecyclede aluminium.
2. Pas op met luiers!
Meestal gaat al het gerecyclede materiaal eerst naar een soort ‘materiaalherstelfaciliteit’. Hier worden de materialen gesorteerd op vorm, grootte, gewicht, magnetisme en uiterlijk. Soms maken mensen tijdens het recyclen een fout, zoals het stoppen van composteerbaar plastic in de zak met algemene plastic. Als dit gebeurt, dan kan dit de kwaliteit van het gerecyclede materiaal verminderen. Gelukkig wordt het materiaal vaak nog gecheckt, dus algemene fouten als een non-recyclebare deksel op fles, zou eruit gehaald moeten kunnen worden. Toch zijn er diverse producten die nooit in de ‘recycle container’ gegooid moeten worden. Dit zijn afval van huisdieren (zoals kattengrit), medische afval en hygiënische producten als luiers. Luiers kunnen er namelijk voor zorgen dat een volledige lading in een ‘recycle vrachtwagen’ alsnog richting de vuilnisbelt terecht gaat in plaats van dat het allemaal gerecycled wordt. Het loont dus om waakzaam te zijn tijdens het recyclen.
3. Spoel je flesjes, potjes en blikken af
Echt vervuilde verpakkingen worden als te vies beschouwd en worden afgewezen. Het materiaal zelf even snel spoelen zorgt ervoor dat ze wel door het recycling systeem komen.
4. Enveloppen met een plastic ‘raam’ kan je ook recyclen
Zodra enveloppen door de pulpers gaan en oplossen, wordt het plastic eruit gehaald. Hetzelfde geldt voor plakband op inpakpapier – alhoewel het altijd beter is om zoveel mogelijk te verwijderen.
5. Gebruik een katoenen tas
Een katoenen tas moet minimaal 131 worden gebruikt om minder impact te hebben op de opwarming van de aarde. Zoek een tas waarvan je denkt dat je die zeker zoveel mogelijk blijft gebruiken, ook als de tas een beetje vies wordt. En, let er ook op dat je ook deze tas weer op de juiste manier recyclet.
6. Koop producten van gerecycled plastic
Ook al recycle je misschien heel goed nieuw of ‘vers’ plastic, toch laat je met het kopen van nieuw plastic zien dat er blijkbaar een markt voor is. Zoek vooral naar producten die (deels) gemaakt zijn van gerecycled plastic.
7. Voorkom het kopen van in plastic verpakte groente en fruit in de supermarkt
Volgens een onderzoek van FoE Europse, wordt groente soms zo gesneden, dat het precies in de plastic verpakking passen. Dit zorgt voor onnodige voedselverspilling en extra (plastic)afval.
8. Gebruik liever composteerbare plastic – ook al is dat ook niet zonder gevolgen…
Ondanks dat het beter is dan regulier plastic, is composteerbare plastic ook niet perfect. Het composteert namelijk niet op stortplaatsen, omdat het de noodzakelijke mix van vocht, microben en warmte mist. Ook zal composteerbaar plastic niet oplossen als het in de oceanen terechtkomt.
9. Nog even over die luiers…
Net als composteerbaar plastic, zijn biologisch afbreekbare luiers niet zo makkelijk afbreekbaar op stortplaatsen. Wel wordt er tijdens het productieproces van biologisch afbreekbare luiers minder gebruik gemaakt van chemicaliën als bleek. De meest duurzame luier, is toch echt een wasbare luier.
10. Vermijd zwarte plastic voedselverpakkingen
Zwarte voedselverpakkingen zouden gebruikt worden om het eten er lekkerder uit te doen zien. Het probleem is alleen dat automatische sorteermachines het zwarte plastic niet kunnen identificeren en daarom kunnen ze momenteel niet gerecycled worden. Andere kleuren plastic, zoals doppen, kunnen wel gerecycled worden – alhoewel het altijd handig is om dit dubbel te checken bij je lokale gemeente. Als je plastic flessen wilt recyclen, is het trouwens het handigst om de flessen plat te drukken en vervolgens de dop er weer op te draaien.
11. Neem je broodtrommel mee
Vergeet plastic boterhamzakjes of folie om je lekkere boterhammen in te bewaren. Investeer in een leuke, duurzame broodtrommel en gebruik hem nog een keer, en nog een keer, en nog een keer, etc. Oh en haal je bijvoorbeeld graag zo’n verse Italiaanse bol bij de supermarkt? Hergebruik het plastic zakje dat je daar kan krijgen. Stop het in je tas en gebruik het keer op keer opnieuw. Ook kan je een netje aanschaffen of een ‘broodzak’ waar je je lekkere broodjes in kan bewaren.
12. Neem ook je eigen koffiebeker mee
Even langs de Kiosk. Broodzaak, Julia’s of Albert Heijn to go in de ochtend omdat je niet kan functioneren zonder wat van dat zwarte goedje te drinken? Niks mis mee, maar wel met al die koffiebekers. Waarom niet je eigen koffiebeker meenemen? Investeer naast en leuke broodtrommel, ook in een leuke koffiebeker en drink met een gerust hart je (soja)cappuchino drinken ;)
13. De beste tip van allemaal!
‘Reduce, re-use, recycle’ – er is een reden dat ‘recycle’ pas op de derde plaats staat. “Het minder gebruiken van verpakkingen en ze anders opnieuw te gebruiken is nog altijd de meest duurzame oplossing – duurzamer dan recyclen en composteren. Recyclen is goed, maar het verbruikt alsnog veel energie, water en andere grondstoffen”- aldus Kirby. “Gebruik bijvoorbeeld een bamboo tandenborstel; alles wat er voor zorgt dat je niet onnodig wegwerp plastic gebruikt.”
Maar ook shampoobars, je eigen duurzame drinkfles of het maken van je eigen tandpasta zijn voorbeelden die je helpen om minder verpakkingen en plastic te gebruiken. Succes!
Bron
©AnimalsToday.nl Joy de Vos