Oostenrijk vaart een eigen koers binnen Europa en heeft de verkoop van onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat verboden. Glyfosaat zit in Roundup van Monsanto en is volgens de WHO kankerverwekkend. In 2017 besloot de EU om het gif nog tot 2022 toe te staan. Naast gezondheidsrisico’s is glyfosaat medeverantwoordelijk voor de dramatische afname van bijen.
Oostenrijk doet, als eerste, niet meer mee. Het juridisch gevecht over glyfosaat als kankerverwekkende stof geeft aan dat je beter geen risico kunt lopen. Er zijn aanwijzingen dat het gif in Roundup van Monsanto kankerverwekkend is en er zijn inmiddels schadeclaims uitgekeerd aan kankerpatiënten. De chemische industrie blijft de veiligheid en vooral het gemak van Roundup benadrukken.
Roundup versus bijen
Ondanks de dramatische afname van de hoeveelheid natuurlijke bestuivers; insecten in het algemeen, bijen, hommels en (nacht)vlinders, besloot de EU in 2017 het middel toch nog tot 2022 toe te staan en dan verder te kijken. Bekend was dat glyfosaat de darmflora van bijen aantast, waardoor ze vatbaar worden voor ziekten en sneller sterven, soms op grote schaal.
Ook in Nederland is het gif van Monsanto te koop. Onderstaande video is geen reclame, maar ter illustratie hoe opgewekt het middel al jaren wordt aangeprezen:
–
Glyfosaat directe bedreiging
De afname van insecten is een directe bedreiging voor mens en dier, waaraan veel factoren ten grondslag liggen. Instant-oplossingen met gif zijn daar voorbeelden van. Echter wel met rubber handschoentjes, want je zal het maar over je handen krijgen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Of het verstandig is…. dat is maar de vraag, of het begrijpelijk is ,ja.
Het blijft een giftig goedje , hoe je er ook mee omgaat, maar wat is het alternatief na een verbod? nog giftigere stoffen? en vooral, grotere hoeveelheden?
Glyfosaat op zich is niet het probleem, de hoeveelheden die gebruikt worden, dat is het probleem.
Als het alleen toegelaten wordt voor toepassingen waar echt geen alternatief is, dan gaat het gebruik misschien wel met 98% omlaag, en is daar iedereen mee gebaat.
Heel verstandig van Oostenrijk.
Nu alle andere landen nog.
De Europese commissie zou moeten besluiten om deze rotzooi zo snel mogelijk volledig te verbieden, zowel in de handel als het gebruik ervan.
Waarom wordt er toch zo respectloos en destructief omgegaan met het belangrijkste en mooiste wat we hebben: de natuur op deze fantastische aarde?