Hoewel de samenleving langzaamaan begint te begrijpen dat plofkip echt niet meer kan en dat besef ook bij supermarkten doordringt, houdt dat niet in dat plofkippen verleden tijd zijn. Nederlandse plofkip wordt nog steeds massaal opgefokt, geslacht en bijvoorbeeld voor de halal-markt naar het buitenland geëxporteerd. En daarmee is er nog niets veranderd aan de wrede plofkippenindustrie, waar het welzijn van de dieren volledig ondergeschikt is aan winst. De beelden van deze creperende plofkip spreken boekdelen.
Afgelopen dinsdag 25 juni filmde Animal Rights – met toestemming van de chauffeur – onderstaande schokkende beelden van een creperende plofkip achterop een aanhanger, met lotgenoten wachtend voor pluimvee-exportslachthuis Clazing in Zevenhuizen. Het was een warme en behoorlijk benauwde dag met in het binnenland temperaturen rond de 30 graden.
–
–
Creperende plofkip
Het dier ligt op de rug, probeert zich wanhopig op te richten, maar valt stuiptrekkend terug en heeft alle kracht om te leven verloren. Belangrijk om te weten is dat kippen, net als mensen en andere dieren, pijn en angst ervaren en dat dit dier dus ondragelijk lijdt. Animal Rights directeur Susan Hartland:
“Iedereen met een beetje empathie moet zich kunnen verplaatsen in het lijden van dit individu. Dat zou er echter ook toe moeten leiden dat je als consument hier niet medeschuldig aan wil zijn.”
Dit soort situaties is geen uitzondering maar regel en helemaal wanneer het buiten warm is tot tropisch heet, zoals ook komende dagen het geval zal zijn. Helaas geldt in Nederland voor pluimvee geen verplicht hitteprotocol. De pluimveesector houdt stug vast aan een eigen vrijwillig hitteprotocol, waardoor de wet- en regelgeving, of juist het gebrek daaraan, feitelijk faciliteert dat dieren op onacceptabele wijze lijden.
–
- Lees ook:
–
Toon respect als consument
Het is erg belangrijk dat de consument keer op keer met de neus op de feiten wordt gedrukt en zich realiseert dat onze keuzes in de supermarkt direct van invloed zijn op dierenwelzijn, of juist dierenleed bevorderen. Dus als je meent vlees te moeten consumeren, toon dan respect voor het levende wezen dat je gaat opeten door vooral geen kiloknallers te kopen en je af te vragen wat de herkomst is van het vlees. Vraag er gerust naar bij de supermarkt. En wees vooral bereid om iets meer te betalen wanneer je weet dat dit bijdraagt aan het dierenwelzijn tijdens het toch al korte leven van het dier op je bord.
Melden
Heb je ergens een veetransport gezien en gefilmd of gefotografeerd – waarbij de dieren duidelijk tekenen van hittestress vertonen of ander dierenleed – mail het ons via redactie@animalstoday.nl. We nemen dan contact met je op en als de beelden geschikt zijn zullen we ze publiceren.
–
- Lees ook:
–
Bronnen:
- Persbericht Animal Rights
- Animal Rights Nederland & België/vimeo
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het is om te huilen!
Héél lang en héél hard te janken!
Hoe kan het nu toch dat we de illusie in stand willen houden dat we zo’n beschaafd volk zijn en ook dat de meeste mensen zo van dieren houden, maar dat tegelijkertijd structureel dagelijks zo gigantisch veel gruwelijk intens leed aan talloze dieren aangedaan wordt?
Dit is op geen enkele manier goed te praten of recht te breien.
Laten mensen eindelijk eens kiezen om dit niet meer te kopen, ook geen producten waar het in verwerkt zit.
Dat is de enige manier om het eindelijk te laten verminderen en uiteindelijk te laten stoppen.
Zo lang mensen het kopen blijft men op deze manier “dieren maken” om met grof geweld af te voeren, af te slachten, in stukken te hakken en op te eten.