De Canadese permafrost ontdooit veel sneller dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens nieuwe berekeningen zal de permanent bevroren bodem in het Canadese poolgebied 70 jaar eerder ontdooit zijn dan tot nu toe is aangenomen. Bij het ontdooien van permafrost komen grote hoeveelheden van de broeikasgassen methaan en CO2 vrij.
Een onderzoeksteam verbonden aan de Universiteit van Alaska Fairbanks observeerde drie locaties gedurende een periode van 13 jaar tussen 2003 en 2016. Ze ontdekten dat een reeks ongewoon warme zomers leidde tot het snelle ontdooien, dat 150 tot 240 procent boven het gemiddelde ligt gemeten tussen 1979 en 2000. Dit percentage schokt de groep wetenschappers, die de resultaten van hun langetermijnonderzoek deze maand vrijgaven.
Door het ontdooien van de permafrost komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij, waaronder methaan (CH4), het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Het methaan ontstaat wanneer plantenresten door het ontdooien van de bodem gaan rotten en wordt daarom ook wel moerasgas genoemd. Ook CO2 dat opgeslagen was in de bevroren bodem, vindt zijn weg naar de atmosfeer.
–
Permafrost niet zo stabiel
Bill Cable werkte mee aan de studie en is ingenieur aan het Alfred Wegener Instituut Helmholtz in Duitsland. Hij sloot zich aan bij het onderzoek in 2008 en nam met eigen ogen waar hoe snel de veranderingen plaatsvinden, zo vertelde hij tegen TIME:
“We waren allemaal behoorlijk verrast toen we later teruggingen en zagen hoe het landschap was getransformeerd. (…) Wat vooral verrassend is, is de snelheid waarmee dit gebeurde, vooral voor een gebied met zeer koude permafrost. We ontdekten dat dit echt niet zo stabiel is als we tot nu toe dachten.”
Ook gletsjers smelten wereldwijd veel sneller dan wetenschappers dachten. Een nieuw onderzoek toont aan dat ze elk jaar 369 miljard ton sneeuw en ijs verliezen. Onderstaande video licht dit toe:
–
Geschokt
Professor in geofysica Vladimir E. Romanovsky van de University of Alaska Fairbanks vertelde Reuters dat hij ook geschokt was toen hij zag hoe land dat al 1000 of meer jaar bevroren is, zo snel ontdooit:
“Het is een indicatie dat het klimaat nu warmer is dan op enig moment in de afgelopen 5.000 of meer jaren.”
Dit is niet de eerste studie die aantoont dat het klimaat van de aarde sneller verandert dan verwacht. Een studie die in januari door het tijdschrift Science werd gepubliceerd, toonde aan dat sinds de jaren vijftig van vorige eeuw de oceaantemperaturen veel sneller zijn gestegen dan eerder door onderzoekers werd verwacht.
–
Aanpak op wereldschaal nodig
Onderzoeker Cable is ondertussen sceptisch dat alles in het werk kan worden gesteld om de gevolgen van wat al is gebeurd met de Canadese Arctische permafrost om te keren. Hij is echter hoopvol dat burgers van de wereld positieve veranderingen kunnen doorvoeren om de planeet te beschermen:
“Ik denk dat dit echt een zeer grote inspanning op wereldschaal vereist. Iets dat niet slechts één overheid of één entiteit kan aanpakken.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?