Britten zijn dol op hun tuinen en het (bij)voeren van vogels is daar onderdeel van. Onderzoek door Britse ornithologen heeft aangetoond dat dit van invloed is op de samenstelling van de vogelpopulaties. Wat in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog bijzondere soorten waren, zijn inmiddels gewone tuinvogels geworden.

bijzondere soorten
Ook de houtduif verhuisde naar de tuin | Foto: publiek domein

Vogelvoer en alles eromheen is wereldwijd een miljardenindustrie. Veel Britten hebben iets van een voederplank of voedersilo voor vogelzaadjes en door de jaren heen zijn dat vaste punten geworden waarop vogels vertrouwen als voedselbron.

Bijzondere soorten werden tuinvogel

Toen in de jaren ’70 het voeren van vogels een modeverschijnsel werd waren de vaste bezoekers vooral huismussen en spreeuwen. Maar  uit onderzoek van de British Trust for Ornithology (BTO) blijk dat de bijzondere soorten van toen, zoals distelvinken of putters, tegenwoordig in 9 van de 10 tuinen waargenomen worden. Ook de Britse houtduif is verhuisd naar de tuinen, net als de goudvink. Het aantal gewone tuinvogels nam ook toe.

https://www.youtube.com/watch?v=4hPu63F9Dco

Andere oorzaken

In Britse tuinen zijn dus veel meer vogelsoorten waar te nemen dan enkele decennia terug. Er is echter niet zomaar te concluderen dat het bijvoeren van vogels een aanzuigende werking heeft, want het verdwijnen van leefgebied en voedselaanbod elders kan ook zorgen dat vogels gedwongen worden om naar geürbaniseerde gebieden te trekken. Ook klimaatverandering kan zorgen dat vogels verdwijnen en elders hun heil zoeken, zoals een gebied met veel tuinen en veel voedsel.

bijzondere soorten
Groenlingen houden van een schone voederplek | Foto: publiek domein

Het bijvoeren van vogels kan ook ongewenste effecten hebben, want een voederplaats voor vogels die niet schoon word gehouden zal een bron worden in de verspreiding van ziekten en parasieten. Vooral groenlingen hebben hieronder geleden, die erg gevoelig zijn voor onhygiënische voederplaatsen.

Steuntje in de rug

Toch is over het geheel genomen het bijvoeren van vogels een goede zaak, mits met verstand gedaan en hygiëne in acht wordt genomen. In ons land hebben de ‘gewone’ vogels als mussen en spreeuwen het nu juist moeilijk, net als merels. Met bijvoeren krijgen ze net dat steuntje in de rug om zich te handhaven, zeker wanneer veel van de tuinen in je omgeving betegeld zijn en het voedselaanbod schaars. En wie weet wat er allemaal je tuin binnenvliegt, of je balkon bezoekt.

  • Lees ook:

Meer vogels in de tuin en op balkon

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel