In de provincie Zeeland groeit bij steeds meer gemeenten het besef dat ballonoplatingen echt niet meer kunnen, in de gezamenlijke verantwoordelijkheid om zwerfafval en (plastic) afval in zee terug te dringen. Vorige week kozen de gemeenten Veere en Schouwen-Duiveland voor een ballonoplaatverbod, in navolging van Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal.
Een op het oog vrolijke ballon aan een touwtje op lintje vasthouden en oplaten is in werkelijkheid hetzelfde als afval meteen op de grond gooien of in zee dumpen; de ballon komt ook een keer neer. Wanneer dat in binnenwater als rivieren of direct in zee gebeurd richten ballonnen en ballonlintjes veel schade aan voor allerhande dieren en milieu. Dieren zien de ballonnen aan voor voedsel of raken verstrikt in de lintjes.
Ballon als voedsel
Er wordt geadverteerd met ballonnen die volledig afbreekbaar zijn en dat is in principe ook correct. Maar dat proces duurt langer dan de kans dat een ballon door een zeedier wordt aangezien voor voedsel. Of om verstrikt te raken in het touwtje. Met andere woorden: de kans op schade – aangericht nog voordat de biologisch afbreekbare ballon is vergaan – is aanzienlijk.
Overal afval
In een provincie als Zeeland leeft men met het water en ook daar is overal plastic afval te zien, aangespoeld langs kust en binnenwateren. Vorige week verboden de gemeenten Veere en Schouwen-Duiveland daarom alle ballonoplatingen. Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal gingen al voor met een ballonoplaatverbod, aldus Omroep Zeeland. Terneuzen, Hulst en Borssele voeren een ‘ontmoedigingsbeleid’, wat het oplaten alsnog mogelijk maakt.
Bij strandopruimingen en inspecties worden per 100 meter strand gemiddeld 12 resten van ballonnen gevonden. Volgens Stichting De Noordzee heeft inmiddels 25 procent van de Nederlandse gemeenten een oplaatverbod ingesteld.
- Lees ook:
#GNvdD: Oplaten van ballonnen in steeds meer gemeenten verboden
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mooi dat ook deze gemeentes hiervoor gekozen hebben.
Geleidelijk aan ontstaat toch steeds meer bewustzijn over hoe we met natuur, milieu en dieren om moeten gaan.
Vele dieren wordt hierdoor een gruwelijke, langzame, angstige en zeer pijnlijke dood bespaard.
De natuur is er bij gebaat.
Dat maar snel alle andere gemeenten zullen volgen.