Afgelopen woensdag spotten boswachters van Natuurmonumenten een uiterst zeldzame draaihals. De specht landde op zo’n vijf meter afstand van hun picknicktafel.

Draaihals
Vlaskop via Compfight cc

“Het is één van die soorten, waarvan je altijd hoopt dat ze nog eens in je gebied te gaan broeden”, vertelt Lex Querelle, boswachter bij Natuurmonumenten.

De draaihals hoort helemaal thuis in oudere bossen op zandgronden, waar bomen met voldoende nestholtes zijn. De bossen van Huis ter Heide en Loonse en Drunense Duinen voldoen steeds beter aan de eisen die de draaihals aan zijn leefgebied stelt.

“Het zou een mooie kroon op ons werk zijn!” zegt Querelle.

Natuurmonumenten werkt al jarenlang aan een natuurlijker en gevarieerder bos in deze gebieden. Toch is niet zeker of deze draaihals hier ook broedt, want in april en mei kunnen er ook doortrekkers het gebied aandoen, die op weg zijn naar Scandinavië.

De draaihals behoort tot de familie van de spechten. Zijn kop kan hij 180 graden in elke richting kan draaien, vandaar zijn naam. De draaihals bevindt zich vaak op de grond of op een horizontale tak en valt door zijn schutkleuren nauwelijks op. De draaihals staat als ernstig bedreigde soort op de Nederlandse lijst van bedreigde diersoorten.

Bron: Natuurmonumenten.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser