In Zuid-Afrika wordt momenteel getest of de nieuwste technologie een bijdrage kan leveren aan het redden van de laatste 30.000 neushoorns die er nog over zijn. Computer gigant Cisco bedacht een non-invasieve techniek om dit keer juist mensen op te sporen en te volgen in het wild, in plaats van wilde dieren.
De rollen omgedraaid
Dit technisch snufje zou er voor moeten zorgen dat mensen met kwaadaardige bedoelingen al eerder worden opgespoord, voordat zij een neushoorn iets aan kunnen doen. Om de stropers op te sporen en te stoppen, wordt er gebruik gemaakt van een combinatie tussen lange-afstandsradio’s, magnetische sensoren, akoestische vezels, infraroodcamera’s, ‘Closed-Circuit tv’ (televisie over een gesloten netwerk, de camerabeelden worden dus niet publieke uitgezonden) en ‘Pan, Tilt & Zoom’ (een camera die met bediening op afstand kan worden gedraaid, gekanteld en ingezoomd). Er is nu een pilot gaande op een privaat wildreservaat in Zuid-Afrika, om zo te kijken of het in de toekomst gebruikt zou kunnen worden ten behoeve van conservatie. Tijdens deze pilot is er in de afgelopen 436 dagen nog geen enkele neushoorn gedood. Dave Ward, Cisco’s ‘Chief Technology Officer (CTO) en Chief Architect:
“Veel andere organisaties hebben zich toegewijd aan de bescherming van bedreigde dieren door middel van verschillende initiatieven en technologieën. Echter, de meeste initiatieven traceren en controleren niet de bewegingen van de stropers voordat ze bij de dieren komen. Wij geloven dat technologie een rol kan spelen in de bescherming van de neushoorn, door betere intelligentie, waakzaamheid en toegangscontrole mogelijk te maken in wildreservaten in Zuid-Afrika.”
Ernstig bedreigd
Er leven momenteel slechts nog zo’n 30.000 neushoorns in het wild. Het dier heeft geen natuurlijke vijanden, behalve de meest gevaarlijke ‘roofdier’ van allemaal… de mens. Door de fixatie met neushoorn-hoorn, is de neushoorn nu één van de meest ernstig bedreigde dieren op onze planeet. Door de dood van het laatste mannetje nog geen jaar geleden, verloren we al een unieke neushoornsoort in Kenia; de noordelijke witte neushoorn.
‘Red deze neushoorn’ – documentaire
Dit nieuwe, technische wapen tegen de stroperij zal worden belicht in National Geographic’s nieuwe documentaire miniserie, genaamd Save This Rhino (red deze neushoorn). Hier is te zien hoe er gevochten wordt om de neushoorn te redden in Kruger National Park, Zuid-Afrika. Met zo’n 25.000 neushoorns, leeft hier zo’n 70% van Zuid-Afrika’s neushoornpopulatie. In Kruger National Park worden elke maand zo’n 32 neushoorns gedood voor hun hoorn.
Bronnen:
@AnimalsToday.nl Joy de Vos
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?