Apparaten die al bijna 100 jaar plankton op de oceaanbodem analyseren, dragen bij aan de verslaglegging van afval in zee. Zo stamt de oudst bekende plastic zak in zee uit 1965, toevallig opgepikt voor de kust van Ierland.

1965
In 1965 werd de eerste plastic zak in zee bij toeval geregistreerd – dit is het heden | Foto: publiek domein

Metalen dozen die al sinds 1931 over de bodem van de oceaan gesleept worden, dragen bij aan de registratie van plastic in zee. In CPR’s (continuous plankton recorders – apparaten die de hoeveelheid en soorten plankton registreren en analyseren), komt niet alleen plankton terecht. De metalen dozen vangen ook afval op, zoals plastic, vislijnen en -netten. Alles wordt geregistreerd in een logboek en dit levert waardevolle informatie op.

1965

Deze CPR’s hebben de oudst bekende plastic zak in zee opgevangen en vastgelegd. In 1965 werd geregistreerd dat een plastic tas verstrikt was geraakt in de metalen doos. En al in 1957 is de eerste plastic vislijn aangetroffen.

1965
Schematische weergave van een CPR (continuous plankton recorder) | Afbeelding: Umshamrock/Wikipedia

Geschiedenis van plastic afval

Volgens dr. Clare Ostle van de Marine Biological Association in het Britse Plymouth, is er de laatste jaren veel afval van de visserij te vinden in de apparaten, evenals plastic tassen. Ostle geeft aan dat er een flinke piek te zien was in de hoeveelheid plastic afval rond het millennium; dit neemt de laatste jaren weer iets af. Of dit het gevolg is van het verbod op plastic tasjes dat de laatste jaren in diverse landen is ingevoerd, is niet bekend.

De onderzoeksorganisatie ontdekte dat de logboeken niet alleen waardevolle informatie bevatten over plankton en de visstand, maar ook een historisch naslagwerk zijn over afval in zee. Met die gegevens is een tijdlijn op te stellen. Daaruit blijkt dat het oudste stuk plastic dat is opgevist uit 1965 stamt en de hoeveelheid plastic in zee significant stijgt sinds 1990.

1965
Jaarlijks wordt zo’n 8 miljoen ton plastic in de oceanen gedumpt | Foto: Ingrid Taylar/flickr

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan het creëren van bewustwording over het plastic afval in zee, en zo helpt om de hoeveelheid afval dat in zee terechtkomt te verminderen.

Enorm schadelijk

Het afval in zee is zeer schadelijk voor dieren die op en in de oceanen leven. Regelmatig is op Animals Today te lezen welke enorme impact (plastic) afval op het milieu heeft. Dieren raken verstrikt in het afval, met ernstige verwondingen of de dood tot gevolg. Ook krijgen zeedieren als walvissen en schildpadden veel plastic binnen, waardoor ze een langzame en zeer pijnlijke dood sterven. Geschat wordt dat 90 procent van alle zeevogels wel eens plastic heeft ingeslikt (bron: documentaire A Plastic Ocean).

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde